Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fotade och intervjuade gjorde Helen Andersson, Kultur i Väst.

Elsie Petréns hemsida om Kommissarie Tax och henne själv.

Lilla deckarbiblioteket skriver om Elsie Petrén.

Elsie

Petrén

Intervju

Varför blev du författare?
Det var en slump. När jag fick min dotter slutade jag som musiker men kände att jag hade ett behov av att uttrycka mig. Som nybliven mamma läste jag mycket deckare och tyckte väl inte att alla var så jättebra och tänkte att det skulle jag ju också kunna skriva. Så jag fick en idé till en deckare för vuxna som jag skrev och skickade till ett förlag. Förlaget tyckte inte att intrigen höll, men gav mig beröm för mina karaktärsskildringar och uppmuntrade mig att fortsätta skriva. Och jag hade ju upptäckt att det var kul att skriva och eftersom jag då hade en treåring hemma kom jag på att skriva om ett enkelt mysterium för barn i stället.

Varför är kommissarie Tax en hund?
I deckare för barn är det ofta barn som löser fall. Jag ville skriva om en polis. Jag tänkte att barn kan ju inte tycka det är roligt att läsa om en vuxen polis. Men kanske om det är ett djur och då blev det en hund, en tax.
Jag tycker om att blanda djur- och människovärlden, att figurerna kan vara både lite djur och lite människa samtidigt. Som författare blir jag mycket friare och karaktären kan få vara lite korkad ibland och ha sina egna regler.

Vilka åldrar skriver du för?
Kommissarie Tax är för lite mindre barn, men när jag är ute i skolor och berättar om mina böcker har jag märkt att barn ända upp i årskurs tre roas av honom.
Zätaböckerna tar vid där Kommissarie Tax slutar, vid nioårsåldern ungefär. Och böckerna om Adrian är för de som är ännu lite äldre. Efter två böcker om Adrian (Gåtan Felicia Hill och Dunkla Hot) upptäckte jag att de två böckerna hade blivit placerade i helt fel kategori, d.v.s. tonårsböcker (12-15 år). De passar mycket bättre för mellanstadiet. Men då blev jag tvungen att börja på en ny serie som hamnade i rätt målgrupp d.v.s. 9-12 år.

Kanske har detta att göra med att min egen dotter blir äldre. Jag började ju skriva när hon var liten och har följt henne på något sätt.  

Du skriver om samma karaktär i många böcker. Varför?
Det är roligt att utveckla sina karaktärer.
Jag brukar jobba med mina karaktärer innan jag börjar skriva och fundera över hur personen ska vara och hur jag kan använda det i historien.

När det gäller Gåtan Felicia Hill skulle det först bli en femte Zätabok och skulle handla om att en klasskompis försvann. Men sedan kom jag på att jag skulle byta huvudperson. När Adrian dök upp blev jag nyfiken på honom, jag tyckte han var en intressant kille som jag ville kolla in. Det är spännande att skriva om en pojke och jag ska erkänna att jag spionerar på pojkarna i min dotters klass. Och så bor jag alldeles bredvid en högstadieskola.

Hur kommer du på intrigen i dina deckare?
Det börjar alltid med en liten idé som jag spinner vidare på. Ibland plockar jag en idé från en av mina tidigare böcker som leder mig vidare. Det är som att lägga pussel och min första idé kan bli något helt annat i slutändan. Men strukturen är viktig och allteftersom jag skriver kommer jag på saker och utvecklar historien.

I Gåtan Felicia Hill kom jag på att det kunde bli en spänning i att det var en kille och en tjej, att det var en kärlekshistoria också. Först visst jag inte varför Felicia skulle försvinna eller vad som hade hänt, men allteftersom gav det ena det andra och historien gav sig själv.

Vilka miljöer utspelar sig dina böcker i?
Jag återkommer ofta till underjordiska miljöer. I första Zätaboken var det ett kulvertsystem på ett sjukhus, och i Gåtan Felicia Hill är det ett kloaksystem. En gång i tiden jobbade jag på ett sjukhus, så det vet jag hur det ser ut, men jag har aldrig varit i ett kloaksystem. På TV har jag ju sett råttor som rusar fram, men jag har aldrig sett det med egna ögon, jag bara fantiserar om det.
Annars är nog mycket av den miljö jag beskriver i mina böcker väldigt mycket Södermalm i Stockholm. Där jag själv bor.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Då lägger jag undan den ett tag och kanske börjar på något annat. Det har hänt många gånger.

Vad är roligast med att skriva böcker?
I början, när alla idéer kommer och man hittar på historien. Och i mitt fall också hitta en lösning på mysteriet.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Massor! Men ett bra tips är att redan från början tänka ut vad historien handlar om och hur den ska sluta.  Läs många böcker och skriv mycket!

Vad gillade du själv att läsa när du var liten?
Jag gillade hästböcker, som ju ofta är deckare eller spänning.
Men min favoritbok alla kategorier är Mio min Mio av Astrid Lindgren. Det är en bok jag ofta återkommer till och har läst många gånger. Det var också den första bok jag läste själv.

Kommer du att skriva fler böcker om Kommissarie Tax?
Jag skulle gärna vilja, men jag tror jag har kört slut på honom. Jag gjorde misstaget att skriva flera mysterier i varje bok och det är svårt att komma på enkla och inte så läskiga mysterium. Men kommer jag på en idé så skulle det vara jätteroligt.

Serien om Kommissarie Tax kan vara svår att få tag på som böcker. En de finns som e-bok på abonnemangstjänster som Bookbeat, Nextory och Storytel. Och du kan lyssna på musiken från böckerna och nån berättelse på Spotify.

Serien om detektiven Zäta finns i två samlingsvolymer men kan finnas på bibliotek som egna böcker också.

 

 

Zäta samlingsvolym 1Mörk avgrundSvanhalsens hemlighet

 

Namn: Elsie Petrén

Född: i augusti 1954

Bor: På Södermalm i Stockholm

Har skrivit böcker: Fem böcker om den saxofonspelande polistaxen Kommissarie Tax och fyra deckare om flickan Zäta och tre om Skuggmyra.

Favoritcitat: ”Erkänner du åker du ut!” Kommissarie Tax till Vildkatten Vilde i Ismysteriet. Ville vill inget hellre än att sitta i fängelse och han kan erkänna vad som helst för att få mat och husrum medan kommissarie Tax har som regel att släppa ut alla som erkänner sina brott.

Det här visste du inte om Elsie: Hon spelar saxofon och har spelat i flera rockband.  Och så kan hon vifta på hakan.

Hemsida: www.elsie.nu

Annie Huldén har gjort bilderna till Kommissarie Tax. Här är Annies hemsida

Skuggmyra-serien

Mysteriet i Skuggmyra. Första delen Brottsplats: Kollo - del 2 i Skuggmyra Döden i Skuggmyra. Del 2 i Skuggmyra

Favoritfärg: Rött.
Favoritdjur: Hund.
Favoritlag: Hammarby
Älsklingsrätt: Italiensk mat
Favoritgodis: Ljus choklad
Favoritfilm: Amarcord
Förebilder: David Bowie och Roxy Music
Favoritresmål: Italien
Favoritmusik: Lyssnar på det mesta, både gammalt och nytt. David Bowie, Roxy Music, Aretha Franklin, Anna Ternhem, Kent….

-1