Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Christina Wahldén. Foto: Thron Ullberg

Christina Wahldén. Foto: Thron Ullberg

Fakta om Christina Wahldén

Hittills har Christina skrivit runt 60 böcker för barn och unga. Hon är mest känd för sina ungdomsböcker som tar upp svåra ämnen.

Christina växte upp i förorten Barkaby utanför Stockholm. Hon tyckte om att läsa och skriva när hon var liten och drömde om att få skriva böcker. När hon blev äldre utbildade hon sig till journalist.

 

Inspirerad av verkligheten

Under 25 år arbetade hon på tidningen Svenska Dagbladet. Där skrev hon ofta artiklar om brott och kriminalitet. Hon träffade många unga människor som drabbats av brott och ville skriva om dem.

Hennes första ungdomsbok kom ut 1998. Den hette Kort kjol handlade om en tjej som blivit utsatt för ett övergrepp. Efter det har Christina skrivit böcker om andra svåra ämnen. Hon har exempelvis skrivit böcker om att bli bortgift i ung ålder, om att fly till Sverige när det är krig i ens hemland eller hur det är att ha en förälder som sitter i fängelse.

 

Vann pris för Falafelflickorna

En av hennes mest kända böcker är Falafelflickorna. Den kom ut 2018 och var den första boken för barn som handlade om hedersbrott. Boken vann priset Spårhunden för bästa barn- eller ungdomsdeckare.

Christina tycker själv att det är mer intressant att skriva om allvarliga ämnen. Hon menar att det är bra om hennes böcker leder till att man börjar prata om svåra saker.

Det har inte bara blivit böcker med allvarliga ämnen för Christina. Hon har även skrivit böcker för yngre barn, romaner och deckare för vuxna och lättlästa böcker för vuxna.

Hon är bosatt i Uppsala tillsammans med sin man.

 

Text: Barnens bibliotek, januari 2022.

Foto: Thron Ullberg.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2013, bokförlaget Rabén & Sjögren, Christinas egen hemsida: www.christinawahlden.se

Faktaruta

Namn: Christina Wahldén

Född: 1965 i Stockholm

Gör: Författare och journalist

Genre/ämnen: Verklighet, familj, allvar, brott, spänning, humor

Mest känd för: Falafelflickorna och böckerna om andra världskriget

 

Råd till blivande författare:  Skriv ofta och mycket. Pröva olika former: brev, dagbok, dikter, dramatik, noveller och längre texter. Skriv om saker eller platser som du kan mycket om, för då blir det sällan fel.

Vill du läsa några av Christinas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: FalafelflickornaBokomslag: Klaras hemlighetTulpanpojkenBokomslag: Mitt käraste gyllene barnRädda revetBokomslag: Kort kjol

Visste du att...

...Christinas favoritresmål är Australien?

...hennes favoritdjur är vallabyn som lever i Australien. Vallaby är en liten känguruart.

...det som Christina läste allra mest när hon var liten var Astrid Lindgrens böcker? När hon jobbade som journalist fick hon intervjua Astrid en gång och det kändes stort. 

...Christinas favoritlag i fotboll är engelska Ipswich?

Camilla Lagerqvist. Foto: Stefan Tell

Camilla Lagerqvist

 

Författaren Camilla har skrivit många bokserier om barn som lever i spännande historiska tider från förr. När hade hon själv helst provat på att leva? 

Läs mer om Camilla

-1