Hoppa direkt till innehåll
Ungdom sitter och arbetar med en dator. Foto: Andrew Neel/Pexels

Ungdom sitter och arbetar med en dator. Foto: Andrew Neel/Pexels

Vad händer på förlaget?

 

Tänk dig att du har suttit vid datorn i dagar, veckor och månader och skrivit, skrivit om och skrivit nytt. Nu är du färdig. Du har författat en bok. Men än så länge finns det bara som ett dokument i din dator. Hur går du vidare sen?

Text: Barnens bibliotek, 2018. Uppdaterad oktober 2021.

 

Vad är ett bokförlag?

Ett bokförlag är ett företag som ger ut böcker. Ett förlag sköter allt omkring utgivningen, förutom tryckningen. På ett förlag arbetar framförallt förläggare och redaktörer.

Redaktören arbetar nära författaren med manuset. Redaktören läser igenom texten många, många gånger och rättar stavfel eller kommer med förslag om förändringar i texten. Det är också redaktören som kommer med förslag till om en illustratör ska skapa bilder till boken.

Förläggaren har ett ansvar att se vilka typ av böcker som läsarna önskar och hitta böcker som passar till det. Ibland är det tack vare de manus som skickas in till förlagen. Ofta är det förläggaren själv som söker upp personer som kan tänkas ha intresse för att skriva en särskild typ av bok.

Undrar du vilka förlag som finns? Ofta står det på framsidan av boken eller på första sidan. Några av de största barn- och ungdomsbokförlagen är BonnierCarlsen, Rabén&Sjögren, B Wahlströms och Natur och Kultur. Men det finns många fler förlag - det enklaste är att söka på "förlag" på nätet.   

Första gallringen

Varje dag får förlagen in manus. Förläggaren läser manusen och bestämmer om det kan vara något att satsa på. Om ett förlag är specialiserat på böcker om fiske så passar inte en fågelbok in i utgivningen. Då skickas manuset genast tillbaks till författaren med ett avslag. Men om du har skrivit en bok som de blir intresserade av, kan det hända att förlaget bestämmer sig för att titta lite närmare på det. Då hör de av sig till dig.

Förlaget funderar noga 

Det kostar mycket pengar att ge ut en bok. Därför funderar förlaget noga på om det går att sälja tillräckligt många böcker för att tjäna in de pengar det kostar att ta fram boken. Om förlaget kommer fram till att det kan gå att tjäna in kostnaderna och helst lite till, bestämmer det sig kanske för att publicera boken. 

Det kan ta flera månader för förlaget att bestämma sig men en dag ligger det ett brev i din brevlåda. Det allra troligaste är att det står ungefär såhär: "Vi tackar för erbjudandet men måste dessvärre tacka nej till att publicera din bok." Ett sådant brev kallas ett refuseringsbrev och de flesta författare är vana vid att få sådana. Ibland fattar förlagen fel beslut. Det visar sig med tiden.

Ge inte upp

Om förlaget tackar nej kan du välja mellan att skriva om eller att genast skicka det vidare till ett annat förlag. Kanske kan du låta någon annan läsa och sedan diskutera innehållet. Ofta är det en bra idé att stryka och förkorta. Om förlaget tackar JA rullar ett stort maskineri igång.

Om förlaget tackar ja går manuset till redaktören.

Redaktören går igenom manuset - kanske flera gånger. Hen kommer med förslag på ändringar i texten och kanske till och med i handlingen. Det kan ju vara svårt att själv se vad som blivit fel. Särskilt om man ändrat många gånger. Redaktören tittar på huvudperson och bipersoner, språket, att handlingen stämmer, att namnen är desamma överallt. Detta görs förstås i samarbete med författaren.

Sedan är det dags för korrekturläsning. Hen lusläser all text, kollar stavning och omkastningar, grammatiken, felaktiga tangenttryck - typ "coh" istället för "och". Författaren gör förstås en egen korrekturläsning. Men det är oerhört svårt att rätta sin egen text - man vet ju vad det SKA stå och då läser man det. 

När redaktören är klar och texten korrekturläst ska boken få sin layout. Layout är till exempel typsnittet (hur bokstäverna ser ut), hur stort eller litet radavståndet ska vara, om det ska vara kapitelrubriker. Men också bilder och omslag. 
Oftast är det förlaget som bestämmer vem som ska göra omslaget och bilderna i boken. Men ibland önskar författaren en viss illustratör.

Visste du att...

... Astrid Lindgren skickade sin text om Pippi Långstrump till många förlag som tackade nej innan förlaget Rabén & Sjögren nappade. 

... J.K. Rowling fick också många refuseringsbrev innan ett förlag tackade ja till berättelsen om Harry Potter. 

... om inget förlag vill publicera ditt manus finns det andra möjligheter. Man kan vända sig direkt till ett tryckeri och beställa en mycket liten upplaga. Kanske vill du bara ha tjugo exemplar för att dela ut till dina kompisar?

Det här är några av ett förlags uppgifter:

 

  • Skriver kontrakt.
  • Granskar manuset.
  • Föreslår ändringar och bestämmer titel.
  • Ber om offert från tryckerier.
  • Kontaktar en illustratör - om boken ska ha bilder och de inte redan är klara eller kanske för omslagsbild.
  • Bestämmer vilket format (storlek) boken ska få.
  • Bestämmer textytans storlek, typsnitt, rubrikernas utseende och placering av text och bilder.
  • Utformar omslaget.
  • Väljer hårda eller mjuka pärmar.
  • Väljer bindning.
  • Skriver baksidestext.
  • Väljer papperskvalitet.
  • Bestämmer upplagans storlek.
  • Marknadsför information till TV, tidningar och sociala medier

Så skriver du en deckare - författarna tipsar

Så skriver du en deckare - författarna tipsar

 

Vad ska du tänka på när du vill skriva en riktigt spännande deckare? Författarna Peter Lindström och Torsten Bengtsson ger sina bästa tips. 

Till skrivtipsen

-1