Hoppa till innehållet

Skrivtävling för alla fyror

Under hösten ska du ta dig an världen med en övernaturlig hjälp. Om du fick låna ett djurs superkraft för en dag - vad skulle du ha gjort då?

För femte året i rad arrangerar Göteborgs naturhistoriska museum och Barnens bibliotek en skrivtävling för alla fjärdeklassare. Skriv en berättelse och skicka in klassens alla bidrag och få chansen att vinna häftiga priser!

Du väljer vilket djur du vill skriva om

Tänk om du vaknade en morgon och hade fått låna ett djurs superkraft för en dag - vad du hade gjort då?

Vilket djur vill du vara? Vilken superkraft hade du hoppats på? Kanske kan du lära dig att springa lika fort som en gepard eller flyga runt i staden som en havsörn. Du hade kanske kunnat göra dig osynlig som en bläckfisk! Berätta vilka du hade träffat på och vad du hade testat att göra med din superkraft.

Vad ska ni i klassen göra?

Alla i klassen som vill delta skriver en egen berättelse på temat vad hade du gjort under en dag om du hade fått låna ett djurs superkraft.

I berättelsen ska det finnas något som stämmer överens med fakta om djuret men det är upp till dig hur mycket fantasi du vill lägga till i din berättelse. Det går också bra att skriva berättelsen tillsammans med en klasskamrat.

Din berättelse kommer att bedömas av en jury utifrån följande kriterier:

Berättelsen har:

  • En början, tydlig handling och ett slut på max 500 ord
  • Fantasi och kreativitet
  • Språklig variation
  • Intresseväckande titel

Vad kan ni vinna?

Priser delas ut av både Barnens Bibliotek och Göteborgs naturhistoriska museum.

Av Barnens Bibliotek får vinnaren ett bokpaket till ett värde av 1000 kronor med spännande böcker för er att ha i klassrummet eller skolbiblioteket. Vinnarbidraget kommer också att publiceras på Barnens bibliotek.

Av Göteborgs naturhistoriska museum beror priset på var ni bor:

  • Tillhör er klass Västra Götalandsregionen får ni komma till museet i Göteborg på en museivisning och gå in i valen. Vi bjuder också på enkel pannkakslunch.
  • Bor ni för långt bort för att komma till museet i Göteborg, men ändå inom Västra Götalandsregionen kan vi besöka er i klassen och ta med oss några spännande saker från museet.
  • Bor ni utanför Västra Götalandsregionen skickar vi på posten en låda med material från museet för er att låna under ett tag. Vad sägs om att känna på hajkäke, valbard, giraffpäls och andra spännande saker? I samband med att den lånade lådan har kommit fram till er håller vi en digital lektion där vi visar mer av museet och berättar om sakerna som finns i lådan.

Hur skickar ni in ert bidrag?

En vuxen ansvarar för att klassen skickar in sina bidrag tillsammans med kontaktuppgifter till den vuxna. Vi ska ha fått bidraget senast 23 november 2024.

Skicka bidragen till:

Kulturförvaltningen VGR, Barnens bibliotek
Regionens hus 
405 44 Göteborg
(märk kuvertet med "Skrivtävling 2024") 

eller barnensbibliotek@vgregion.se med rubriken "Skrivtävling 2024" 

Under december månad kommer vi i juryn att läsa igenom alla bidrag och höra av oss till vinnarklassen. Innan jullovet går det att läsa på sajten vilken klass som har vunnit (observera att vi endast kommer att höra av oss till den klass som vinner). Lycka till!

Text: Barnens bibliotek, september 2024.

Fakta om skrivtävlingen

Sedan 2020 har Göteborgs Naturhistoriska museum och Barnens bibliotek tillsammans arrangerat en nationell skrivtävling för alla fjärdeklassare.

Årets tema är “Om du fick låna ett djurs superkraft för en dag - vad skulle du ha gjort då”. Tävlingen pågår från 23 september till 23 november.

Både Barnens bibliotek och Göteborgs Naturhistoriska museum drivs av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Läs mer om Göteborgs Naturhistoriska museum 

Skriv ut en tävlingsaffisch

Ladda ner en affisch till din dator som du kan skriva ut och sätta upp i klassrummet eller på biblioteket!

(Ny version 25 september med fungerande QR-kod)

Tips på andra sidor om superdjur

Läs förra årets vinnarbidrag

Förra året hade vi temat "Min dag som ett djur i Sverige" och fick in 1039 bidrag från över 100 olika klasser. Vinnaren blev klass 4A, Linnéskolan i Eksjö med Julius bidrag "Flykten"! Läs hela berättelsen nedan.

Juryns motivering: "Julius berättelse var väl sammansatt med ett levande språk. Berättelsen speglade en typisk dag i Sverige för en av våra små gnagare och visar hur människan kan påverka djurens liv dramatiskt! Vi kände verkligen med rödsorken och överraskades av det dramatiska, tuffa slutet. Bra jobbat!"

"Flykten" av Julius

I den djupa, mörka, småländska skogen vaknade jag av de bleka solstrålarna. De värmde min rödbruna päls där jag låg i mitt bo av mossa. Jag tvättade min päls och gäspade stort. Jag var väldigt trött, jag hade varit ute hela natten och samlat på mig mat till mina matförråd inför vintern. Matförråden var fyllda med nötter och frön.

Plötsligt kom en skogshare i rasande fart, efter honom kom en älg dundrande förbi. Jag började undra varför de hade så bråttom. Jag klättrade upp i en hög gran. I trädet bredvid hörde jag knackningar från hackspetten, han ville åt insekterna under barken.

Vad är det som händer? Alla verkar ha så bråttom, tänkte jag för mig själv.

Långt borta såg jag trädtoppar som vajade i vinden, och plötsligt försvann de en efter en. Jag klättrade ner. Jag höll på att bli översprungen av en annan rödsork. Den stannade till och hämtade andan.

 - Fort, du måste fly! var det enda den fick fram. Sedan sprang den vidare.

Skulle jag lämna mitt hem och alla mina matförråd? Vart skulle jag ta vägen?

Jag hörde ett dånande ljud, det mullrade och vibrerade i marken, jag skymtade två stora, starkt lysande ögon. Det dundrade när träden föll ner på marken och det kom bara närmare och närmare. Jag var tvungen att fly och lämna allt.

Jag sprang så fort jag kunde. Jag snubblade och ramlade över rötter, kottar och grenar. Blåbärsriset slog mot mitt ansikte när jag rusade fram. Jag snubblade och föll ner i ett gryt, det luktade starkt av jord och räv. Jag rös när jag tänkte på ordet RÄV.

Jag kände mig trött och rädd. Jag var tvungen att försöka vila. Efter en stund somnade jag. Jag drömde om räven som jagade mig i sömnen.

Jag vaknade och visste inte var jag var. Men doften av räv gjorde att jag mindes. Jag låg på spänn och lyssnade. Det var helt tyst. Jag klättrade försiktigt upp ur grytet och såg något förfärligt.

Skogen var borta, kvar fanns bara stubbar, grenar och ris. Det var bara några enstaka granar kvar. Jag var fortfarande trött men samtidigt väldigt hungrig. Framför mig låg massa grankottar. Jag sökte igenom dem efter frön. Längre bort hittade jag mörkt blå, matta blåbär som klarat sig oskadda. Jag klättrade upp i granen som stod närmast. Långt borta i fjärran såg jag åter trädtoppar som vajade i vinden.

Inne i mig tändes ett litet hopp om att det fanns en annan skog. Kanske kunde jag bygga upp ett nytt bo, skulle jag hinna bygga upp ett hem och samla på mig mat inför vintern?

Jag begav mig av på trötta ben. Det blåste, det var svårt att hitta gömmor och alla kunde upptäcka mig.

När jag var framme vid skogsbrynet hade det börjat skymma. Det kändes tryggt att komma in i skogen, mossan var mjuk under tassarna, doften kändes som hemma. Det var alldeles tyst.

Ljudlöst kom en skugga glidande, jag såg inte pärlugglan förrän det var försent.