Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jonna Björnstjerna

Jonna Björnstjerna. Foto: Caroline Andersson

Fakta om Jonna Björnstjerna

Jakten på en bra historia är det bästa med att vara författare tycker Jonna. Hon både skriver och illustrerar och är bland annat känd för sina skräcksagor om en Kaninfamilj.

Jonna föddes i Eskilstuna men växte upp i Norrköping. När hon var barn tyckte hon bäst om att läsa fantasy, sagor och science fiction. Allt som var övernaturligt och som inte kunde hända i verkligheten var spännande tyckte hon.

Första boken vann pris

Hon utbildade sig först på Serieskolan i Malmö. År 2008 gick flyttlasset till London. Där studerade hon illustration och grafisk design på en skola. Sedan dess har Jonna bott i London.

Hon har arbetat som serietecknare på dagstidning, men framför allt illustrerar och skriver Jonna barnböcker. Hennes första bok kom 2007 och den hette Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen. Det är en läskig saga för små barn och den vann Bokjuryns pris när den kom ut. Bilderböckerna om familjen Kanin blev en hel bokserie och de har blivit mycket populära. 

Älskar skräck

Jonnas böcker är ofta lite läskiga och själv älskar hon skräck. Exempelvis är hennes bok De tysta stegen bakom en kuslig spökhistoria med mycket magi och spänning. När hon inte skriver och illustrerar egna böcker gör hon bilder till andras böcker. Bland annat har hon illustrerat Anders Sparrings böcker om Karla brottare och Lin Hallbergs bokserie Den magiska djuraffären.

Det roligaste med att skriva böcker tycker hon är att försöka hitta en riktigt bra idé till en berättelse.  ”När man känner att man är en bra historia på spåren är det som roligast”, säger Jonna.

 

Text: Barnens bibliotek, november 2021

Foto: Caroline Andersson

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren

Kortfakta

Namn: Jonna Björnstjerna

Född: 1983 i Eskilstuna                                                     

Gör: Illustratör och författare

Genre/ämnen: Skräck, äventyr, sagor, rysare, fakta, kärlek, humor

Mest känd för: Skrivit bokserien om Den underbara familjen Kanin, Godistrollet, De tysta stegen bakom och många fler böcker.

Har illustrerat böckerna: Karla Brottare, Spanarna, böckerna om Malte och Milda, böckerna om Emre, Speglarnas hemlighet, Utan djur så dör jag och de andra böckerna om Tilda, Den magiska djuraffären, några faktaböcker, några spökhistoriesamlingar (och böckerna hon skrivit, så klart!).

Vill du läsa några av Jonnas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogenFru SkräckGodistrolletBokomslag: De tysta stegen bakomBokomslag: Kärleksdrycken


...och här är några av böckerna Jonna har illustrerat.

Bokomslag: DynamitgummorDen öde graven och andra spökhistorier. En i en lång rad spökhistorier av Dan HöjerOmslag till Utan djur dör jag. Första delen i serien om Tilda av Siri SpontEmres handbok. Första delen i serien om Emre med text av Siri SpontNovas hemlighet. Första boken i serien om Den magiska djuraffären av Lin HallbergRiktiga vikingar av Bengt-Erik Engholm

Visste du att...

...mellanstadiet är en period i livet som Jonna fortfarande känner sig nära? Hon känner sig fortfarande som samma bokälskande glasögonorm som hon var då.

...en av Jonnas första starka läsupplevelser var när hon läste boken Varsel av Stephen King? ”Jag låg och läste hela nätterna när jag var med en kompis på hennes lantställe. Det är härligt med skräck, lite som att åka berg och dalbana, det kittlar och suger i magen”, säger hon.

...Jonnas favoritresmål är Italien? Om hon ska välja någon favoritmat blir det något italienskt, hennes favoritgodis är ljus och vit choklad.

Jonna Björnstjerna och Bengt-Erik Engholm. Foto: Ida Halling

Jonna har illustrerat många av Bengt-Eriks faktaböcker

 

Bengt-Erik Engholm och Jonna har blivit ett bra team. I både Från Apa till Sapiens och Riktiga vikingar! har de samarbetat.

Läs mer om Bengt-Erik

-1