Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Karin Linderoth: "Draksläktet är uppdelat i landdrakar, vattendrakar och blomsterdrakar"

 


Drakforskning har bedrivits i hemlighet väldigt länge. Man har inte velat vara för öppen med den i och med att drakar har varit väldigt utsatta tidigare. Människor har varit så rädda för dem. Drakar är egentligen väldigt trevliga och snälla, berättar Karin Linderoth som illustrerat boken Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem.

Text: Barnens bibliotek, november 2017.

 

Bokomslag Våra nordiska drakarDin bok handlar om drakar. Berätta!
- Den innehåller ett urval av alla drakar som finns. Man tror att det finns upp mot 5600 arter runt om i världen så det här är bara ett pyttelitet urval av de som finns.

Hur vet du så mycket om drakar?
- Det var Sir Adrian Dratt, en framstående drakforskare som bor i Skottland, som kontaktade mig eftersom han visste att jag jobbar som illustratör. Han bad mig att skriva en handbok baserad på hans fältstudier av de här drakarna.

Hur länge har han forskat om drakar?
- Han är femte generationens drakforskare. Drakforskare jobbar ofta genom generationer eftersom drakar är så långlivade. Då behövs det forskning under mer än ett liv. De forskar på olika familjegrupper av drakar, följer dem och gör fältstudier på dem. Sen lägger man ihop drakforskningen från flera generationer för att få fram nya uppgifter om drakar.

Hur har du kunnat göra alla vackra illustrationer i boken?
- Sir Adrian har massor av gamla skisser och anteckningar från alla sina fältstudieresor. Jag har fått ta del av dem.

Vad kännetecknar drakar?
- Det är dels deras förmåga att spruta eld. Alla drakar har en speciell metangas i magen och att de kan flyga. Draksläktet är uppdelat i landdrakar, vattendrakar och blomsterdrakar. Det finns både land- och vattendrakar bland blomsterdrakarna. Skillnaden mellan land- och vattendrakar är att vattendraken lever nästan hela sitt liv i vatten och de kan andas både med gälar och med lungor. De har liksom ett dubbelt andningssystem men alla kan vara över ytan också.

Ytvattendrake. Här ser du hur draken dyker ner i vattnet för att komma till sitt gryt
 
- Ni ser de här gryten. Det är en större ytvattendrake som gör sådana gryt. De bor ofta i närheten av små sjöar och bygger sina gryt under stora träd i strandkanten.

Kan man leta efter drakar året om?
- Ja många av drakarna är aktiva på sommaren men så har vi den nordiske pälsdraken – de är bara vakna när det är snö. Andra kan man leta efter hela året.

Pälsdrake

-  På vintrarna kan man också leta efter puppor till blomsterdrakar. Det är en helt nyligen upptäckt art med små små drakar. De är bara någon millimeter små! De är knutna till en värdblomma, där de lever hela sitt liv.

Karin Linderoth med en oxe med lång päls. Fotot har vi lånat från Opal förlags hemsida

Kortfakta

Namn: Karin Linderoth

Född: 1974

Bor: Lönsboda

Gör: Illustratör. Har tillsammans med författaren och drakforskaren sir Adrian Dratt skapat böckerna om drakar.

Vill du läsa några av Karins böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Våra nordiska drakar och konsten att spåra demBokomslag: Drakarna första floraBokomslag: DecemberäventyretBokomslag: Mormor Krutrut får besök

Karin Linderoths drakpyssel. Länk till en sida med hennes illustrationer.

Vill du färglägga Karins drakteckningar?

 

Vill du veta mer om hur man spanar på drakar? Och färglägga en drake? Här kan du skriva ut några av Karins drakteckningar och färglägga din egen fantasidrake.

Till drakteckningarna

-1