Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Camilla Brinck: "Musse och Helium har saker som de vill berätta för er barn och det ska tydligen ske genom mig".

 

Författaren Camilla Brinck trodde aldrig att hon skulle kunna bli författare eftersom hon har dyslexi. Men i höst kommer hennes femte bok om de två mössen Musse och Helium och planer finns på att mössen även ska bli film. 

 

 

För denna intervjun har vi fått hjälp med frågor av Khulangoo Boldoo, 10 år och Ella Bengtsson, 10 år och personalen på Lilla Edets bibliotek. Tack!

 

Camilla

Brinck

Camilla Brinck. Foto: Privat

Hej Camilla! Varför blev du författare?
   - Jag har aldrig planerat att bli författare, det bara blev så. Från den dagen Musse och Helium flyttade in i mitt liv, kände jag att mitt uppdrag är att förmedla deras historier och äventyr till så många barn och vuxna som möjligt. Musse och Helium är ju otroligt roliga att hänga med, jag vill att ni ska få ta del av deras liv och historia.

   - På det sättet tvingades jag nästan till att bli författare. Jag är väldigt glad över att det hände för jag hade förmodligen aldrig kommit på idén själv. Jag har dyslexi och trodde att det var omöjligt för mig att jobba som författare.

 

"På grund av min dyslexi är jag väldigt noga med att texten flyter på enkelt och fint. Om den gör det är det enklare för mig att läsa." /Camilla

 

Är dyslexin en svårighet för dig?
   - Inte idag, men den var det när jag var yngre och gick i skolan. Jag hade svårt för att både stava och läsa. Jag läste nästan hälften så långsamt som mina klasskamrater. Det tog helt enkelt längre tid för mig. Bokstäverna hoppade och jag tappade lätt bort vilken rad jag precis läst.

   - Men jag övade och övade på att läsa och skriva och det man övar på blir man bättre på.

Idag är min dyslexi en gåva. Jag skulle inte kunna skriva Musse & Heliums böcker på det sätt jag gör utan dyslexin. På grund av min dyslexi är jag väldigt noga med att texten flyter på enkelt och fint. Om den gör det är det enklare för mig att läsa. Därför är jag väldigt noga med att meningar inte blir kapade på konstiga ställen eller kommatecken dyker upp i onödan och stoppar upp det fina flyt jag vill ha. Detta har visat sig vara till hjälp för andra barn och vuxna som i vanliga fall har svårt för att läsa böcker. Jag får massa fin feedback från föräldrar som berättar hur deras barn nu blivit bokslukare. Även barn hör av sig och berättar samma sak. Det om något värmer att höra, för vi borde alla få tillgång till att få dyka ner i böckernas värld, den är ju fantastisk.

 

Har du några barn?
   - Jag har inga “människobarn”, men jag har tre katter. Katten Sigge flyttade in hos mig och sedan har han fått två småsyskon Skrutt och Bus. Sedan är jag förstås extra musmamma åt Musse och Helium så jag är väldigt mycket djur-mamma och det trivs jag bra med.

 

Musse & Helium

Illustration på Musse och Helium. 

 

Gillade du skolan?
   - Skolan var okej. Det var både kul och jobbigt. Mest har jag fina minnen från skoltiden. Det bästa med skolan var alla vänner och att jag faktiskt lärde mig en massa bra saker också!

 

Hur kom du på idéen med Musse och Helium?
   - Det låter konstigt, men de var faktiskt dom som flyttade in i mitt liv. Musse och Helium har saker som de vill berätta för er barn och det ska tydligen ske genom mig. Dom berättar sin historia för mig och så skriver jag ner den.

 

Man kan ju både läsa och lyssna på dina berättelser. Visst kom ljudberättelsen först?
   - Japp, ljudäventyret, som vi kallar det (ljudboken) kom först och efteråt kom böckerna. Även om det är samma story som böckerna är upplevelsen helt annorlunda. Den specialproducerade ljudboken är verkligen unik med alla ljudeffekter, filmmusik och alla karaktärer som har olika röster. I boken får man lite mer information plus alla 60 magiska illustrationer där man får se hur allting ser ut. Jag rekommenderar er verkligen att uppleva båda.

 

Kan du förklara hur man gör en ljudberättelse lite kort – ifall någon vill testa att göra en egen?
   - Då behöver du en dator med ett ljudprogram i. Sedan kan du börja med att lägga in lite låg filmmusik i bakgrunden, alltså musik utan att någon sjunger eller pratar. Efter det är det bara sätta igång att berätta din saga. Under tidens gång byter du musik efter vad du vill ha för känsla. Är det läskigt har du musik som är lite läskig och är det glatt kan du ha mer glad musik i bakgrunden. Musiken förstärker nämligen känslan.

 

Gör du båda rösterna för Musse och Helium? Hur funkar det?
   - Jag gör alla 20 rösterna i Musse & Helium! Det gör jag med hjälp av ett program i datorn som gör att jag kan förändra min egen röst så att den låter ljus eller mörk. Men Musse och Helium pratar själva...

 

Vem har gjort alla bilderna i dina böcker? Hur gör man sådana bilder?
   - Det står olika namn i böckerna för vi har haft olika illustratörer. Men idag är det bara ett och samma team som jobbar på alla Musse & Helium- böcker. Vår huvudillustratör heter Shen Fei och bor i Kuala Lumpur som ligger i landet Malaysia. Han har sedan ett team illustratörer under sig som han jobbar ihop med. De ritar på skärmen direkt i datorn. Min kollega Maxim Kalmér och jag talar om vad de ska rita för någonting. Vi skickar skisser som de sedan ritar efter.

 

"Och ja, planen är att böckerna ska bli film." /Camilla

 

Maria Isacsson står också på bokomslagen. Skriver hon ihop med dig?
   - Maria är min privata redaktör. Hon hittar inte på något i berättelsen men hon går igenom min text och hjälper mig att få den så bra som möjligt innan boken går på tryck.

 

På din hemsida kan man lyssna en snutt på filmmusik. Har du komponerat musiken? Ska det alltså bli film av böckerna?
   - Ja, jag har tillsammans med musikproducenten Marcus Frenell, skrivit all filmmusik. Den specialskrev vi till ljudböckerna som vi kallar för ljudäventyr. Och ja, planen är att böckerna ska bli film. Vi håller just nu på att diskutera med olika filmbolag. Det ser vi fram emot.

 

Vad gör du när du inte skriver om Musse och Helium?
   - Då hänger jag mycket med mina vänner, cyklar, vilar och nu på sommaren blir det mycket bad. Jag ska även hyra häst då jag älskar att rida. En dröm är att köpa en hästgård så att jag kan rida varje dag.

Sedan leker jag väldigt mycket med katterna och med Musse & Helium.

 

Spelar du något instrument?
   - Jag spelar liiiiite piano, men önskar jag kunde spela mer. Nu när ni påminner mig ska jag faktiskt boka en kurs i att spela piano så att jag blir bättre på det. Tack!

 

Blir det ännu fler böcker om Musse och Helium eller funderar du på en helt annan berättelse?
   - I november 2020 släpps bok 5 som är sista delen i Musse & Heliums första bokserie. Sedan kommer det komma fler böcker och äventyr med Musse & Helium. Så de här är bara början!

 

Tack igen för frågorna Khulangoo Boldoo, 10 år och Ella Bengtsson, 10 år. Intervjun gjordes 24 juni 2020.

Khulangoo Boldoo, 10 år och Ella Bengtsson, 10 år

Ella och Khulangoo från Lilla Edet. Foto: Privat

Kortfakta

 

Namn: Camilla Brinck

Född: 1974            

Bor: På Södermalm i Stockholm

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
Naturen och skogen är en av mina favoritplatser. Där finner jag ro och lugn. Där kan jag tänka och hämta energi.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Flyga och vara superstark så att jag kan stopp elakheter som pågår här på vår jord.


 

Nyfiken på mer?

 » Musse och Helium - musseochhelium.se - har en egen hemsida med en podd att lyssna på, info om böckerna och lite om dom som gjort böckerna.

 » YouTube-videos om Musse & Helium

 » insta: @camillabrinck och @musseochhelium

Länktips till vuxna: http://www.wahlstroms.se/handledning_musse_helium

Musse & Helium

 

Klicka på bokomslaget när du vill veta mer om böckerna.

Serien finns också som ljudböcker, att köpa eller låna på digitala bibliotek, och att lyssna på i olika prenumerationsappar. Den sista delen i serien (bok 5) heter Den sista kampen och kommer i november 2020.

 

Musse & Helium första boken. Mysteriet med hålet i väggenJakten på guldostenÄventyret i Lindrizia är tredje delen om Musse & HeliumI Duvjägarnas klor är fjärde delen om Musse & HeliumMusse och Helium del 5 kommer i november 2020. Den heter Den sista kampen

Känner du igen henne? 

Camilla som barn. Foto: Privat

Camillas favoriter

 

Favoritbok: Jag älskar Harry Potter-böckerna.

Favoritförfattare: Astrid Lindgren och J. K. Rowling.

Favoritgenre: Jag älskar fantasy, både i bokform och på film. Jag tycker ju så mycket om att drömma mig bort och besöka magiska världar så den genren passar mig perfekt.

Favoritfärg: Rosa och lila

Favoritdjur: Alla djur

Favoritlag: Musse & Heliums lag

Älsklingsrätt: Åh … det finns ju så mycket gott! Men okej … En god kycklingpasta är aldrig fel.

Favoritgodis: Alla mjuka godisar

Favoritfilm: Minionerna hahaha … jag älskar dom!

MÅLARBILDER 

Klicka på bilden så öppnas en pdf som du kan skriva ut.

Musse och Helium målarbilder

Vill du veta mer om portaler?

Klicka här!

Till tema Genom portalen

-1