Hoppa direkt till innehåll
Räven Foxxy hugger bokstäver ur en runa

Roliga fakta om språk och bokstäver?

 

Vi människor vill gärna berätta och skriva.  Tänk när man högg in runor och bilder i stenar! Vilket jobb! Här berättar vi rolig fakta om hur olika språk är och hur vi förr i tiden skrev berättelser genom att hugga i sten.

Text: Barnens bibliotek

 

Så här såg den "yngre runraden" med 16 tecken ut: 

en runrad som brukar kallas futhark

 

Kan du gissa vad det står?

Nu ska du få testa dina kunskaper om runskrift. Kan du lista ut vad det står? Längst ner på sidan hittar du svaret.

 

Har du sett sådana här tecken förut? De kallas för hieroglyfer. Här har vi också testat att skriva samma sak som i runskrift ovan.

 

Vårt nuvarande alfabet

I ett land som hette Mesopotamien hade man kilskrift. Kilskrift hade 600 (!) tecken och varje tecken stod för ett ord.

Det var ju alldeles för krångligt, så för ungefär 4000 år sedan hittade några smarta egyptier på ett alfabet med färre bokstäver. Grekerna fixade till det lite till och sedan fick romarna ta över. Så blev det till slut de tecken som vi skriver med nu – det latinska alfabetet.

Men det finns 100 olika skriftspråk. Här är några:

Olika språks tecken och bokstäver

Kan du nåt av alfabeten? Ser du vad det står? 
Svar: "Läs en bok" står det.

 

Vill du veta vad det stod för ord med runorna och hieroglyferna? Svar: bokmal.

Visste du att...

En glödlampa med två pennor som ger energi...det pratas nästan 7000 språk runt om i världen? Bara i Sverige pratas det på 200 språk. Det är bra och häftigt att kunna flera språk. Sätt igång och bli som de flesta människor på jorden: flerspråkig!

...det arabiska alfabetet skrivs från höger till vänster?

...kinesiska alfabetet skrivs uppifrån och ner och i Japan bläddrar man tvärtom mot vad vi gör. Inget sätt är fel – bara olika.

...du kan berätta på andra sätt än att skriva. Teckenspråket till exempel. Där pratar och sjunger du med händer och mimik. 

...när du läser upptäcker du nya ord och nya sätt att säga saker och tänka. När du är 7 år kan du ungefär 7 000 ord. Om ingen läser för dig och du inte läser själv kommer du att lära dig cirka 1000 nya ord varje år. Då kan du som sjuttonåring 17 000 ord.

Men! Om dina föräldrar läser mycket för dig och om du själv läser och lyssnar till texter kommer du, när du är sjutton år, kunna 50 000-70 000 ord. Lite bättre att att ha när man ska säga vad man vill och tycker, eller hur? Så, kräv av vuxna omkring dig att de läser högt för dig! Och läs själv!

Tre långskepp ute på ett hav. Länk till temasidan om Vikingar

Tema Vikingatiden med boktips och intervjuer

 

Vill du veta hur livet var under vikingatiden? Här har vi samlat tips på böcker och fakta om vikingatiden. 

Till temasidan

-1