Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Natalia Batista. Foto: Nosebleed studio

Natalia Batista. Foto: Nosebleed studio

Natalia Batista: "Varför var det bara killarna som fick slåss i filmerna?"

 

Natalia Batista arbetar både som författare och illustratör. Och när hon är ledig... ritar hon helst! Här berättar hon om sin bok "Sword Princess Amaltea".

Text: Barnens bibliotek, januari 2015. Uppdaterad juni 2022.

Foto: Nosebleed studio

 

Varför ville du bli författare?

 - Jag älskar att berätta historier. Jag ser skapandet som meditation, men också demon-utdrivning! Alla idéer och karaktärer är som demoner och andrar som tagit kontroll över min hjärna, och enda sättet att bli av med dem är att rita och skriva ner allt om dem, haha.

Berätta om Amaltea i din senaste bok "Sword princess Amaltea". Är hon lik dig?

 - Amaltea har jag en väldigt personlig koppling till. Hon är en envis och lite för optimistisk prinsessa. Hon är lillasyster till Dorotea. Själv är jag storasyster så jag har en annan syn på deras syskonrelation än Amaltea har. Lite spännande att få utforska hur det skulle vara att vara yngst, liksom.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

 - Genom att titta mycket på film, lyssna på musik, läsa böcker och serier. Just "Sword Princess Amaltea" kom av att jag såg många fantasyfilmer. Men det som störde mig var att killar hela tiden var på äventyr med andra killar. Varför fick inte tjejerna slåss och vara huvudkaraktärer? Så jag ville skapa en ny fantasyserie där tjejerna styrde.

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?

 - Manga. Absolut manga. Jag började läsa manga när jag var 14, och sedan dess bestämde jag mig för att det var serier jag ville jobba med. Det är något i de mänskliga karaktärerna, de varierade berättelserna och det långsamma berättandet som gör att man sugs in och fastnar.

Vad gör du när du inte jobbar?

 - Haha, jag ritar nästan hela tiden!

Kortfakta

Namn: Natalia Batista

Född: 2 juli 1986

Gör: Författare, illustratör och serietecknare

 

Har du några råd till den som vill bli författare?
 - Läs sådana böcker du själv vill skriva. Vill du till exempel göra en deckare, läs många deckare. Fundera sedan på hur du skulle göra en deckare ännu bättre. Hur kan du utveckla hela genren och skapa något som känns nytt, men ändå är en deckare? Fundera på det. Det kan vara kul att blanda olika genrer med varandra. Kanske en kokboks-deckare?

Vill du läsa några av Natalias böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Amaltea del 2Sword princess Amalthea del 3Stora mangasamlingenBokomslag till serien Sjöjungfrun MinnaNosebleed Studio lär dig teckna manga: serieskapande


Natalia har även illustrerat i andra författares böcker

Fly Sol, fly är första delen i serien. I hjärtat av Malmö

Hedvig Häggman-Sund. Foto: Emma Larsson

Hedvig Häggman-Sund

 

Hedvig började rita för Bamse när hon var sjutton år gammal. Sedan dess har hon även illustrerat för Dan Höjer och boken "Världens coolaste djur enligt Julia"

Läs mer om Hedvig

Jo Salmson. Foto: Cato Lein

Jo Salmson

 

Författaren Jo Salmson har skrivit många spännande fantasybokserier för många åldrar. Men visste du att Jo Salmson egentligen heter något annat..?

Läs mer om Jo

-1