Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Åsa Lind. Fotograf: Helena Fernández.

Foto: Helena Fernández

Läs mer om Åsa på Rabén & Sjögrens hemsida

Mariehamns stadsbiblioteks hemsida kan du läsa mer och hitta länken till youtube-sida där Åsa läser ur Ellika Thompsons första bok

Åsa fick Nils Holgersson-plaketten för boken Sandvargen 2003
Åsa


Lind

Skriva är som att knåda en deg!

Tänk dig ett du står vid ett bakbord och knådar en deg. Tänk dig sedan att du sitter vid en dator? Ganska olika sysselsättningar på många sätt, men Åsa tycker ändå att skrivandet påminner en hel del om att baka. I båda fallen ska ju saker blandas ihop, ältas, jäsa och behandlas.
- Bakar men en stor deg kan det bli rätt tungt. Det är likadant när man skriver. Ju större material man jobbar med desto tyngre blir det att hantera och det tar längre tid. Och att det tar tid kan faktiskt vara en fördel, för ofta vill man stanna kvar länge i bokens värld. Det händer att personerna i boken överröstar de verkliga människorna!

Åsa växte upp i byn Karbäcken i norra Ångermanland. Hon hade fyra äldre systrar och farmor och mormor bodde alldeles i närheten. Det var gott om berättelser, sagor och sånger i hennes hem.
- Vårt kök var världens centrum. Kanske var det där jag blev författare, långt innan jag kunde läsa och skriva. Min mamma sa: "Du kan tänka vad du vill och dina tankar kan ingen ta ifrån dig."
 

 

Kortfakta

Namn: Åsa Lind

Född: 1958 i byn Karbäcken i Ångermanland

Första boken: Troll-Tula och Nisse, 1995

Har du haft några andra jobb? 
Flera stycken! Vårdjobb, grötkokerska, restaurangchef, kock, cyklande brevbärare i skärgården, städare, bildlärare, journalist - och mitt allra första sommarjobb var att plantera tall. 

Tiger, Tiger, Tiger. Joanna Hellgren har ritat bilderna.

Tiger, tiger, tiger

Äskil äter träd. Per Gustavsson har gjort bilderna.

Hemligheten kom 2014 och Emelie Östergren har gjort bilderna till den.

Opus Olsson har Åsa skrivit ihop med Johan Unenge. Det finns två böcker i serien.

Mormors sjal

Jag och Biliam är kusiner. Vi gillar att tänka och att vara tillsammans. Det är familjefest för mormor. Mormor sitter mest och sover. Vi gömmer oss under hennes sjal och fantiserar om allt möjligt och om mormor som är så gammal. Sedan pratar vi med mormor om livet och döden och om blomkrukor.

Slumpens bokSlumpens bok

Bråttom till bussen och tanten i kassan kan inte lämna tillbaka växeln. Ta en bok istället, säger hon. Så det gör Hanna. Det är en märklig bok, bara några rader går det att läsa i den åt gången. Men hanna tänker inte så mycket på det. Hon har fullt upp med annat att fundera på. Mamma som är galen och pengarna som är slut och skolan som brinner ned. Men ändå, det är nåt märkligt med boken och Hanna får höra den märkligaste av historier. Boken är skriven för henne - hon är läsaren. Men det är fler som vill åt boken.
Slumpens bok är en riktig slukarbok men kan tyvärr vara svår att få tag på.

Ellika Tomsons första bokEllika Tomsons första bok 

Fröken har gett Ellika i uppgift att skriva om Christofer Columbus – en upptäckare. Tråkigt tycker Ellika. Skriv om Ellika i stället, föreslår hennes vän Pampas. Hur ska det gå till, undrar hon, men börjar skriva lite i anteckningsboken hon får. Det finns massor att upptäcka bara i huset hon bor. 
Passar bra att läsas högt.

Stora boken om SandvargenSandvargen
Den mycket sällsynta Sandvargen älskar kluriga frågor. Det är därför han trivs så bra med Zackarina. Hon undrar hela tiden – om myggor och kärlek, om tomma byxfickor och döden. 
Innehåller 3 böcker: Sandvargen, Mera Sandvargen och Sandvargen och hela härligheten.
Bilderna i boken och omslaget är ritade av Kristina Digman

-1