Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Cilla

Jackert

Varför blev du författare?
   - Först blev jag manusförfattare. Och det blev jag för två personer läste en text som jag skrivit i en tidning och undrade om jag ville jobba med deras tv-serie. När jag jobbat som manusförfattare ganska många år, så kom det en förläggare från Rabén & Sjögren och frågade om jag ville skriva en bok för dem. Det ville jag, men det tog tio år innan jag verkligen gjorde det.

Vad jobbar du med – förutom att skriva böcker?
   - Jag är manusförfattare för film och TV och det har jag varit sedan 1995.
HÄR kan du läsa mer om skillnaden mellan att skriva böcker och att skriva manus.

Kan du nämna nåt manus du skrivit? 
   - För att nämna några manus som jag har skrivit de senaste åren:  Svaleskär (SVT Barn) och Känn ingen sorg som är en film som baseras på artisten Håkan Hellströms texter och musik.

I vilken tid utspelar sig Vi ses i Obsan?
   - 1982. Jag ville att boken skulle utspelas in en tid när Stockholms innerstad befolkades av lite olika typer och barn kunde vara ute en hel dag utan att det gick och få tag på dem.

Hur kom du på berättelsen i Dagens katastrofer
   - Det handlade ganska mycket om tankar jag hade när mitt äldsta barn lärde sig läsa och stavade sig igenom alla löpsedlar där det står så mycket alla hemskheter. Jag funderade lite på hur man mår om man tror på allt varningar och tar till sig alla katastrofer. Och så kom jag på Majken.  

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
   - Jag tänker mest kring känslor - som rädsla eller kärlek eller längtan – och så försöker jag skriva om händelser och tankar som leder till de här känslorna.

Vad gör du när du inte jobbar?
   - Umgås med min familj, springer och läser. Och diskar och städar och tvättar och plockar och hjälper till med läxor och högläser böcker och förbereder gympapåsar. Jag har tre barn.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
   - Jag kör bara fast när jag har gott om tid. När det är bråttom så brukar jag inte fastna. Men jag kan bli hjälpt av att lyssna på musik. Jag lyssnar helst på något som anknyter till texten jag skriver. När jag skrev manus till Känn ingen Sorg lyssnade jag på Håkan Hellström nästan hela tiden i över ett år.

Vad är det roligaste med att skriva? 
   - Att få resa i sitt eget huvud. Att fantasin inte har begränsningar.

Har du några råd till den som vill bli författare eller manusförfattare? 
   - Det finns bara två råd. Det är att läsa och skriva, och aldrig sluta med det.

Kortfakta

Namn: Cilla Jackert

Född: 1968 i Stockholm

Bor: Några kvarter från Obsan i Vasastan i Stockholm

Har du någon favoritplats?
Jag tycker mycket om Stockholm. Dels för att jag alltid bott här, min släkt bor här och för att mina föräldrar är födda här. Jag tycker att Stockholm är en vacker stad med allt vatten, men framför allt känner mig hemma här. Jag är som Majkens mamma i min första bok Dagens Katastrofer.

Det här visste du inte om författaren:  
Min mamma skrev böcker när jag fortfarande bodde hemma. De hette Cilla-böckerna och även om de inte egentligen handlade om mig så var Cilla avritad från mitt klassfoto i sjuan.

Sedan kan jag berätta att jag skriver väldigt många skriv- och stavfel. Det beror delvis på att jag skriver väldigt snabbt, men också på att jag kan tycka det är knepigt att stava.

Läs mer om Cilla Jackert på: 

https://twitter.com/cillajackert

Vad har du för…

Favoritfärg: Grön och lila

Favoritdjur: Hästar

Favoritlag: Hammarby

Älsklingsrätt: Skaldjur

Favoritgodis: Lakrits! Älskar lakrits!

Favoritfilm: Singing in the rain.

Förebild: Min mormorsmor kanske. Hon var en tuff tant.

Favoritresemål: Alltid New York. 

F som i sämst

Cilla har varit med och skrivit en bok som heter Spung – tio år senare. Det är en intervjubok om en tv-serie som hon hittat på. Den innehåller också ett långfilmsmanus på en film som aldrig blev gjord.

 

-1