Hoppa till innehållet

Camilla: "Musse och Helium flyttade in i mitt liv"

Camilla Brinck har dyslexi och trodde aldrig att hon skulle bli författare. Idag har hon skrivit många böcker om de populära mössen Musse och Helium.   

Hur kom du på idéen med Musse och Helium?

- Det låter konstigt men Musse och Helium flyttade in i mitt liv. De har saker som de vill berätta för er barn och det ska tydligen ske genom mig. Dom berättar sin historia för mig och jag skriver ner den.    

Vem har gjort bilderna i dina böcker?

- Vår huvudillustratör heter Shen Fei och bor i Kuala Lumpur som ligger i landet Malaysia. Han har ett team illustratörer som han jobbar ihop med. De ritar på skärmen direkt i datorn. Min kollega Maxim Kalmér och jag skickar skisser som de sedan ritar efter.

Varför ville du bli författare?   

- Jag hade aldrig planerat att bli författare, det bara blev så. Från den dagen Musse och Helium flyttade in i mitt liv kände jag att mitt uppdrag är att förmedla deras historier och äventyr.   

  

Camilla Brinck står jätteglad mellan två stora maskotar, Musse och Helium.
Camilla har skrivit de populära böckerna om Musse och Helium. Foto: Privat.

Du har berättat att du har dyslexi. Är det jobbigt för dig att ha dyslexi och att skriva böcker?

- Det var svårt för mig att ha dyslexi när jag var yngre och gick i skolan. Jag hade svårt för att både stava och läsa. Jag läste nästan hälften så långsamt som mina klasskamrater. Bokstäverna hoppade och jag tappade lätt bort vilken rad jag precis läst.  

 - Jag övade mycket på att läsa och skriva och det du övar på blir du bättre på. Idag är min dyslexi en gåva. Jag är väldigt noga med att texten i böckerna ska flyta på.

Illustration av Musse och Helium som står omgivna av olika karaktärer ur böckerna.
Illustration ur Musse och Helium. Illustration: Shen Fei Studios.

Gillade du skolan?

- Skolan var okej. Det var både kul och jobbigt. Mest har jag fina minnen från skoltiden. Det bästa med skolan var alla vänner och att jag faktiskt lärde mig en massa bra saker också!  

Text: Katarina Dorbell, juli 2020. Uppdaterad mars 2023. 

Fakta om Camilla Brinck

Camilla ler in i kameran.
Foto: LindriziaAB

Född: 1974.        

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Har du någon favoritplats: Naturen och skogen är en av mina favoritplatser. Där finner jag ro och lugn.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Flyga och vara superstark så att jag kan stoppa elakheter som pågår här på vår jord.