Hoppa till innehållet

Cina: “Alla har varit med om att en kompis varit taskig"

Cina Friedner är författaren bakom "Så himla taskigt". Boken handlar om några klasskompisar på mellanstadiet som tröttnar på att vissa bestämmer allt och andra bara får stå bredvid.

Vad handlar din bok “Så himla taskigt” om?

- Den handlar om Manda som får nog när en tjej i klassen, Henrietta Nilsson, alltid vill bestämma. Manda och hennes bästis Lilly bestämmer sig för att göra något åt saken, men det går inte riktigt som de har tänkt sig.

Varför är Manda så irriterad på Henrietta?

- Manda känner sig styrd, och det gillar hon inte. Även om Henrietta personligen inte lägger sig i allt så är hon ändå alltid med och påverkar på något sätt.

Cina Friedner ler in i kameran. Hon har rött långt hår, lugg och en blå tröja.
Cina skrev dagbok under mellanstadiet som varit inspiration för boken. Foto: Hugo Thambert

Hur kom du på idén till boken?

- Jag tycker att mellanstadiet är en spännande period. Jag minns ganska mycket från min mellanstadietid. Jag har en massa gamla dagböcker att gå tillbaka till och få inspiration av! 

Vad stod det i dina dagböcker?

- Jag hade skrivit om bråk med kompisar och syskon, om någon jag var kär i och om någon lärare som hade varit dum. Jag minns ett stort bråk vi hade i fyran där typ hela klassen var inblandad. 

Har det funnits en Henrietta Nilsson i ditt liv?

- Ingen som är så där extremt irriterande, haha, men Henrietta är ett hopkok av gamla klasskompisar och personer jag har träffat i skolan. Och hon har säkert också lånat en del drag från mig själv. Jag ville skriva något alla kunde känna igen sig i. Jag tror att nästan alla har varit med om att en kompis har varit taskig.

Har du själv varit med om mobbing eller nätmobbing?

- Jag har aldrig varit utsatt själv eller utsatt någon annan. Men vi var nog inte alltid supersnälla mot varandra i min klass heller.

Text: Lisa Ahlqvist, oktober 2019. Uppdaterad: februari 2023.

Fakta om Cina Friedner

Cina står utomhus och ler in i kameran. Hon har långt rött hår och lugg.
Foto: Hugo Thambert

Född: 1982.

Bor: Stockholm.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Flyga tror jag. Eller att aldrig vara rädd. Det vore bra.

Vad gjorde du på rasterna: Vi lekte mycket i skogen bakom skolan, byggde kojor och lekte häst. När vi blev lite större spelade vi King och hoppade rep på skolgården.

Favoritbarnbok: “Bröderna Lejonhjärta” av Astrid Lindgren. Försökte läsa den för min dotter, men jag började gråta redan på sidan 3. Jag älskade också “Jag saknar dig, jag saknar dig” av Peter Pohl och Kinna Gieth när jag gick på mellanstadiet.

Mer om Cina och boktips om vänskap