Hoppa till innehållet
David Sundin står i ett bibliotek fyllt med böcker. Han håller upp sitt pekpinne och håller i sin bok "Boken som inte ville bli läst".

David: “Jag ska skriva massor med böcker!”

De senaste åren har David Sundin varit ständigt aktuell i både tv och på bio. Han har också varit Sommarskuggan och skrivit en barnbok. Men visste du att han även älskar spel och högläsning?

Hur kom det sig att du skrev barnboken "Boken som inte ville bli läst"?

- Jag höll egentligen på att skriva en lång, spännande och rolig bok för ungdomar, men det tog sån himla lång tid. Det var jättekrångligt! Så jag fick pausa det projektet. Men jag ville så himla gärna skriva en bok så min hjärna hjälpte mig att komma på en idé till en mycket kortare bok, som gick fort att skriva. Tack för det hjärnan!

"Boken som inte ville bli läst" passar bra för högläsning. Hur är din relation till högläsning?

- Åh, jag älskar högläsning! Jag älskade att bli läst för när jag var liten och jag läser för mina barn så ofta jag kan. Inte bara till läggdags för då är både vuxna och barn trötta. Högläsning är ju en sån där grej som är otroligt viktigt - men också roligt! Inte som att borsta tänderna, städa eller träna...

Har du något tips till den som är runt 8-12 år och som ska läsa högt för någon som är yngre?

- Ha roligt och lek! Testa att göra olika röster, viska när det är spännande, låtsas att du har en stor publik. Även böcker som kanske har blivit tråkiga för att man läst dom hundra gånger kan göras kul om man varierar sig och hittar på lite nytt.

Varför tycker du att det är viktigt att läsa?

- När jag läser blir jag alltid inspirerad till att skriva. Eller inspirerad att göra andra saker. Jag försöker läsa lite när jag hittar en kort stund istället för att typ hålla på med mobilen.

Kommer du att skriva någon mer bok?

- Jag ska skriva massor med böcker! Om allt möjligt och vad som helst. Jag vill skriva för barn, ungdomar och kanske till och med vuxna fastän dom inte är lika kul. Jag försöker hitta all tid jag kan till att skriva just nu men vissa saker kan jag ju inte sluta med som till exempel "Bäst i test" - hur skulle det se ut?

Du spelar Dynamit-Harry i filmen "Se upp för Jönssonligan". Hur var det att spela in en film, var det som du trodde?

- Ungefär! Men det var mycket mer folk som jobbade med filmen än vad jag trodde att det skulle vara. Vi hade jätteroligt när vi spelade in filmen och jag hoppas verkligen att jag får vara med i fler filmer!

Det senaste året har du varit programledare i Melodifestivalen och i Bäst i test, du var Sommarskuggan och har skrivit en bok. Vad ska du göra härnäst?

- Flera böcker! Mer Bäst i test! Och så vill jag göra lite mer barnprogram faktiskt. Och komma på ett eget spel! Vi får se vad hjärnan har för planer.

Gillar du att spela spel? Vilken typ av spel i så fall – berätta!

- Jag älskar att spela spel!! Både TV-spel, brädspel och rollspel. Det är ett bra sätt för att tänka på annat och rensa hjärnan. Jag älskar Minecraft för då får man använda sin fantasi och kreativitet.

Sista frågan, du har tävlat i SM i ordvitsar - kan du bjuda på din bästa ordvits?

- En ödla? Det hade jag inte önskat mig...

- Nej, det är en ödleraskning.

Text: Annsofie Andersson, januari 2021.

Fakta om David Sundin

David Sundin står i ett bibliotek med en öppen bok som lyser. David gapar förvånat.
Foto: Stefan Tell

Född: 1976, i Väderstad, Östergötland.

Intressen: Hamburgare, fantisera, Lego och spela spel.

Aktuell med: Böckerna "Boken som inte ville bli läst" och "Ljudboken som inte ville ta slut". Har en roll i årets julkalender som sänds i SVT i december 2021. Spelar Dynamit-Harry i den nya Jönssonligan-filmen och syns även i en ny säsong av Bäst i test.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?

- Stoppa tiden!