Hoppa till innehållet

Ellen: "Jag är bra på att hålla hemligheter"

"Boken om Selma" kom ut i augusti. Den är en samling av Ellen Karlssons tre böcker om sjuåriga Selma och hennes två bästisar Fabian och Snöret.

I Ellens böcker får alla barn ha många olika känslor. Ingen person tänker endast snälla och vackra tankar precis hela tiden. 

- Jag tror att vi alla är rätt lika varandra, säger Ellen. Jag brukar tänka på hur jag själv skulle ha känt mig om jag var Selma eller Snöret och sen utgå ifrån det.

Vad handlar "Boken om Selma" om?

- Man kan säga att det är ett år i Selmas liv, med både stora och små, och roliga och sorgliga, händelser. Boken om Selma handlar också om vikten av att få vara sig själv och rätten att få vara själv om man vill det. Men också om hur härligt det kan vara med riktig vänskap.

Ellen kommer från en familj där alla jobbade med barnböcker. Foto: Privat
Ellen kommer från en familj där alla jobbade med barnböcker. Foto: Privat

Tycker du att det fungerar att vara bästisar med två?

- Det tycker jag går fint! Jag har flera bästisar nu som vuxen. Och när jag var barn hade jag ibland en och ibland flera.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

- Det är som att jag alltid har med mig personerna som finns i boken. Ibland så hoppar de fram och då vet jag att det är något som jag vill skriva om.

Selma har en stor hemlighet hon har lovat att hålla tyst om. Men det är svårt. Hur bra är du på att hålla hemligheter?

- Jag är bra på att hålla hemligheter och jag tror att jag var bra på det även som barn. Ibland kanske för bra! För en del hemligheter, som Selmas fågel till exempel, tycker jag inte att man ska hålla för sig själv.

Varför ville du bli författare?

- Nästan alla i min familj jobbar med barnböcker på olika sätt så det har alltid känts som en möjlighet att skriva böcker. Men när jag var liten ville jag helst rita, inte skriva.

Läste du mycket som barn?

- Ja, jag lärde mig läsa när jag var 4 år och läste allra helst Bamse. Men först ville jag inte lära mig att läsa för jag trodde att mina föräldrar skulle sluta att läsa högt för mig. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, de fortsatte att läsa för mig ända tills jag var ganska stor. Väldigt mysigt!

Text: Lisa Ahlqvist, september 2019. Uppdaterad: mars 2024.

Fakta om Ellen Karlsson

Ellen sitter i en vinröd sammetsfåtölj och ler. Hon har kortklippt ljust hår och svart skjorta.
Foto: Jose Figueroa

Född: 1986.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Kunna stoppa tiden.

Vad gjorde du på rasterna: När jag gick i lågstadiet lekte vi mycket kull på rasterna, sen när jag blev äldre och vi fick vara inne på rasterna så satt vi mest och pratade.

Favoritfärg: Turkos

Favoritdjur: Katt

Favoritbarnbok: "Jättehemligt" av Barbro Lindgren

Mer om Ellen och boktips om vänskap