Hoppa till innehållet
En hand skriver med röd penna på papper. I bakgrunden finns en julgran med färgglada lampor.

Författarnas tips till dig som vill skriva en julberättelse

Är du sugen på att skriva en julberättelse? Behöver du hjälp med att komma igång? Vi frågade tre författare som just har släppt varsin bok med jul-tema om deras bästa tips.

Ellen Karlsson har haft en julberättelse i huvudet under en lång tid. I år blev den äntligen en bok, “Vi måste rädda julen”. Det är en adventsbok med 24 kapitel så att man kan läsa ett kapitel fram till jul.

Dela in i kapitel

Att göra som Ellen har gjort i sin bok, att dela in sin berättelse i ett antal kapitel, är ett bra sätt att komma igång tror hon. Det är heller inte så viktigt att allt hänger ihop tycker Ellen, se bara till att komma igång och skriva.

Ellen sitter i en vinröd sammetsfåtölj och ler. Hon har kortklippt ljust hår och svart skjorta.
Ellen Karlsson har skrivit en julbok för yngre barn. Foto: Jose Figueroa

 - Man kan ju använda sina egna bilder av julen. Skriv om en helt vanlig jul och lägg sedan till något som inte har hänt på riktigt, säger Ellen.

Få igång fantasin

Camilla Dahlson har precis som Ellen skrivit en adventsbok, en bok med 24 kapitel. “Julräddarna” utspelar sig på ett barnhem där den vanliga föreståndaren blivit sjukskriven. Istället kommer Berta, en ny barsk föreståndare som bestämmer att de inte ska fira jul i år.

Camilla tycker också att det är bra att skriva i kapitel eller att hitta på ett tema.

Camilla Dahlson står utomhus vid en stenmur. Hon har brunt långt hår och glasögon.
Camilla Dahlson tipsar om att skriva i kapitel. Foto: Eva Lindblad

- Att ha ett tema är det ett bra sätt att få igång sin fantasi. Man behöver inte heller skriva så många kapitel, det funkar med fyra kapitel, ett i veckan fram till jul, säger Camilla.

Måste inte vara perfekt

Det är bra att ha en idé om vad som ska hända i berättelsen, men man behöver inte veta allt från början.

- Det är viktigt att inte låsa sig vid att allt i berättelsen måste vara perfekt från början eller att stavningen måste vara rätt, det kan man fixa senare, säger Camilla.

Även författaren Kristina Ohlsson har kommit med en ny bok som utspelar sig kring julen. Den heter “Spökhusets hemlighet” och Kristina kallar den själv för en ”mysrysare”. I boken åker Alba och hennes syster och hälsar på sin morbror och där händer en del mystiska saker.

Kristina Ohlsson står utanför ett stort mörkt kråkslott. Hon har kort ljust hår, glasögon och svarta kläder.
Kristina Ohlsson har skrivit många skräckböcker och nu även en julrysare. Foto: Thron Ullberg

- Alba förstår att det som händer kan ha att göra med ett gammalt miniatyrhus som en speciell snickare har gjort. Hon får ett mysterium att lösa, berättar Kristina.

Läskigt i juletid funkar bra

Att skriva något läskigt i juletid tycker hon fungerar bra. Om det redan från början är otäckt är det svårt att skriva en skräckhistoria, men när det är snällt och mysigt blir det en bra kontrast.

- Man kan tänka, vad får inte hända nu när det är så mysigt och härligt? Vad skulle vara riktigt läskigt?

Kristina har själv en massa idéer i huvudet till nya berättelser och hon tycker att om man läser mycket själv brukar man få bra idéer. 

- Och så ska det kännas bra i magen när man skriver. Man ska själv bli lite rädd om man skriver något läskigt, om man skriver roligt så ska man själv skratta till, säger hon.

Text: Annsofie Andersson, november 2020.

Författarnas bästa jultips

Tips på bra julböcker

Camilla: "Den gåtfulla ön" av Ann-Charlotte Persson.

Kristina: "Vi har det så roligt när det är jul" av Astrid Lindgren.

Ellen: - Jag kan inte välja! Mitt tips är att gå till biblioteket och be dem hitta en bilderbok för större barn! Det behöver inte vara mycket text i en bok och man behöver inte låsa sig vid att det ska passa ens ålder.

Tips för att julmysa

Kristina: Tänd ljus, ät goda saker och träffa familjen och vänner extra mycket.

Ellen: Att man njuter av att få vara ledig en längre tid tillsammans och bara äta goda saker och ta det lugnt.

Camilla: Äta gott och försöka att ta det lugnt. Det kan vara stressigt innan jul så jag kan tycka det är lite skönt när det är över också!