Hoppa till innehållet

Helena: "Jag har lärt mig allt om ön Jorvik!"

Känner du till onlinespelet Star Stable? Nu har hästspelet med över 14 miljoner användare blivit en bokserie. Författaren Helena Dahlgren fick förfrågan om att skriva serien om Jorvik och de fyra ryttarna. Men hur omvandlar man ett spel till en spännande bok?

- Jag vet att skaparna till Star Stable-spelet hade pratat om att utveckla spelet till böcker flera år innan jag kom in i bilden, säger Helena. Det känns som en naturlig utveckling med tanke på spelets trogna fanbase och de övriga produkter som redan finns, till exempel en tidning. Jag är otroligt glad över att det blev just jag som fick uppdraget att skriva böckerna!

Helena Dahlgren står tillsammans med en vit plasthäst i naturlig storlek, men med blå mule och blå man.
Helena har fått fria händer att utveckla karaktärerna i Star Stable. Foto: Stefan Tell

Hur har du jobbat med böckerna? Har du fått manus att följa från spelföretaget?

- Innan jag började skriva fick jag en tjock bok med all information jag kunde behöva. Den har jag haft som bibel och uppslagsverk under arbetet. Jag har lärt mig allt om ön Jorvik, hästarna, invånare och geografi. Där fanns massor att lära sig, upptäckte jag snabbt!

Har du lagt till nåt som inte finns i spelet?

- Jag har fått ganska fria händer att utveckla karaktärerna. Samtidigt har jag hela tiden haft en dialog med Star Stable för att se till att jag inte råkat missuppfatta något. En sak som hänt i böckerna är att Linda, som är en av Ödesryttarna, fått en katt. Det var jag som tyckte att hon skulle ha det då jag själv älskar katter.

Är du själv en gamer?

- Nope, jag är en så kallad "noob". Mina döttrar spelar både Star Stable och Minecraft.

Rider du?

- Jag red under hela min uppväxt och jag drömmer om att ta upp ridningen igen, för jag saknar det jättemycket. I dagsläget är jag stalldräng åt mina tjejer när de rider. Jag älskar alla stallsysslor: sadla, tränsa, mocka och rykta... Japp, det är definitivt dags att börja rida igen!

Är det nåt från spelet som är extra svårt att skriva om?

- För mig har det varit en utmaning att skriva actionscener! Det mesta jag har skrivit tidigare har mer utspelat sig inuti huvudet på någon. Där har jag fått lägga lite extra krut.

Hur många böcker ska det bli?

- I serien om Ödesryttarna är tre böcker planerade. Sedan hoppas jag att det blir fler böcker inom Star Stables universum, kanske med andra huvudpersoner och/eller tidsperioder. Jag har många idéer!

Text: Katarina Dorbell, januari 2019. Uppdaterad april 2024.

Fakta om spelet Star Stable

Star Stable är ett online-spel med 15 miljoner registrerade användare i 180 länder. Spelet finns på 14 olika språk.

Spelet utspelar sig på Jorvik, en vacker ö fylld av äventyr. Tillsammans med sin häst blir spelaren en del av en spännande och magisk historia och får utforska en fantastisk värld från hästryggen.