Hoppa till innehållet

Henrik: “Jag har alltid ritat mycket”

Henrik Tamm har än så länge skapat fem böcker om katten Ninja Timmy och hans vänner. Vi fick chansen att fråga honom om hans berättelser och hur han kan måla så bra.

I den femte och senaste boken "Ninja Timmy – staden av is" reser Timmy iväg med sina vänner för att leta efter hans mamma. Men på vägen hittar de förgiftat vatten, tjock svart rök och smältande isar. Den girige Baron von Stump håller på att förstöra hela Vitland med sina oljefabriker.

Henrik Tamm ler in i kameran. Han har grått hår och skägg.
Henrik har jobbat i USA med stora tecknade filmer som "Shrek" och "Madagaskar". Foto: Stefan Tell

- Jag har läst mycket nyheter om alla klimatförändringar i världen som händer på grund av miljöförstöring och utsläpp som vi människor gör, säger Henrik. Konsekvensen av det är att isen på Arktis och Antarktis smälter. Det fick bli “problemet” som Timmy och hans vänner behövde lösa för att hitta Timmys mamma. Sen behövde jag en riktigt färgstark skurk som våra hjältar måste besegra. Detta blev Baron von Stump.

Har du tänkt på att Stump rimmar på en annan mäktig person..?

- Von Stump står för girighet och total själviskhet. Han är en person som inte bryr sig om någon annan än sig själv. Man kan tyvärr se liknande karaktärer i ett flertal av dagens världsledare, inte minst i USA. Ofta är det de människor som är beredda att göra vad som helst för att bli ledare som är minst lämpade att leda.

Ninja Timmy och hans vänner. Illustration: Henrik Tamm
Ninja Timmy och hans vänner. Illustration: Henrik Tamm

Förutom att skriva har Henrik arbetat på ett av USA:s största filmbolag Dreamworks i Hollywood. De har gjort biosuccéerna "Madagaskar", "Trolls", "Kung fu panda", "Narnia" och många fler.

Stämmer det att ditt första jobb där var att rita ett grönt träsktroll och en åsna?

- Ja, det stämmer. Jag hade precis avslutat konstskolan i USA när de hörde av sig och behövde ha in folk till en ny film. Under mötet blev jag guidad genom studion där skisser av en åsna och ett träsktroll hängde. Det var förstås Shrek långt innan han var känd för världen.

Hur gammal var du när du förstod att du kunde rita?

- Jag har alltid ritat mycket men när jag var liten var jag nog inte mycket bättre än mina kompisar. Skillnaden var att jag fortsatte att rita. Intresset för att rita hängde kvar in i tonåren. Jag tog med mig ett skissblock vart jag än gick.

Vad ritade du i skissblocken?

- Oj, allt mellan himmel och jord. Mycket drakar och monster. 

Text: Lisa Ahlqvist, november 2019. Uppdaterad mars 2024.

Mer om Henrik