Hoppa till innehållet

"Kryp"-författaren som var rädd för insekter

Författaren M. G. (Maya Gabrielle) Leonard ogillade allt som krälar och kryper. Ändå har hon skrivit flera böcker om insekter.

Hur fick du idén att skriva boken "Kryp" som är den första delen i bokserien?

- Det är egentligen två saker, säger Maya Gabrielle. Den första har att göra med min hemlighet, att jag har varit rädd för insekter. Det andra var att jag började skriva på allvar. Jag skrev om två skumma filurer som bodde tillsammans som hette Humphrey och Pickering…

M.G. Leonard står framför en tavla föreställande en kanin. Hon har brunt långt hår och randig tröja.
När Maya Gabrielle läste böcker om insekter insåg hon hur coola och viktiga de var. Foto: Privat

Aha! Samma Humphrey och Pickering som är med i boken?

- Exakt! De första ord jag någonsin skrev på det som senare blev boken "Kryp" handlade om Humphreys sovrum, hur smutsigt och stökigt det var. För att sovrummet skulle bli extra äckligt lät jag det bo insekter i röran. Det här var ju på den tiden då jag inte gillade insekter.

Hur var det att skriva om insekter?

- Jag märkte jag att jag inte visste något om dem. Så jag började ta reda på lite mer, och blev helt chockad över hur många det fanns. Jag började läsa och efter ett tag hade jag fått skalbaggar på hjärnan. Jag började inse att de var häftiga och dessutom väldigt viktiga för naturen.

Varför var du rädd för insekter?

- Jag har alltid läst mycket, och nästan alltid är kryp och insekter med i en historia för att vara läskiga och krypiga… Om jag hade läst böcker där insekterna varit coola och bra skulle jag kanske inte blivit så rädd.

Berätta om faktaboken "Skalbaggssamlarens handbok", bästa krypboken!

- Handboken är Darkus pappas gamla bok, med hans anteckningar och klotter. Man får veta allt om skalbaggar, till exempel om hur de lever, vad de äter och hur de är släkt med varandra. Och varför de är så viktiga! Boken är på sätt och vis en sammanfattning av alla mina år som hobbyinsektsforskare.

Text: Barnens bibliotek, september 2018. Uppdaterad: maj 2022.

 

Fakta om M.G. Leonard

Namn: Maya Gabrielle (M.G. Leonard är hennes författarnamn).

Född: 1974, i Devon på Englands sydkust.

Bor: I Brighton, England.

Det här visste du inte om författaren: Maya gillar numera att äta insekter!