Hoppa till innehållet

Mats: "Miljöfrågor har engagerat mig hela livet"

Mats Söderlund har skrivit den spännande dystopiska ungdomsbokserien ”Ättlingarna” som utspelar sig i en digital framtid där klimatkatastrofer och brist på vatten har fått hela världen på flykt.

Jenny är huvudpersonen i första boken ”Hotet”. När hennes pappa försvinner uppe på fjället verkar det finnas många hemligheter och oklarheter om vem eller vad Jenny är och kommer ifrån. Det blir tydligt att gamla sägner om väsen och folktro kan vara mer sanna än vad Jenny har trott.

Berätta om en person ur böckerna!

- En av Jennys kompisar är Chas. I början tyckte jag bara att Chas var jobbig och bortskämd. Men ju mer jag lärde känna henne förstod jag att hon egentligen kände sig rätt ensam och bara ville bli omtyckt. Jag tror att de flesta människor har olika personer i sig och måste få testa olika sätt att vara för att hitta ett sätt som man trivs med. Både Chas och Jenny brottas med det.

Mats Söderlund står och håller armarna i kors. Han har vitt hår, glasögon och kavaj.
Mats har alltid älskat naturen och fjällvandrat. Foto: Göran Söderlund

Mycket av handlingen är på fjället och i skogen. Är du mycket ute och vandrar?

- Jag älskar att vara i naturen och har fjällvandrat mycket. Ju mer du lär dig om växter, djur och fåglar desto närmare kommer du dem. När du kan känna igen spår eller läten blir skogen levande på ett helt annat sätt. Det som kan verka mystiskt och övernaturligt är ibland det självklara och naturliga. Det är bara vi som inte förstår det.

Hur kom du på att skriva om troll?

- När jag var åtta år läste jag en saga som handlade om ett sorts troll som var annorlunda än andra, de var inte fula och skräckinjagande utan långa och vackra. Men de var farligare än alla andra. Jag fantiserade om de här trollen och när mina barn var små hittade jag på egna sagor som jag berättade för dem. Jag har velat skriva den här berättelsen, om olus, väldigt länge.

Du skriver om vatten som en stor del i framtidens klimatkatastrofer. Varför valde du vatten?

 - Klimatförändringarna kommer att märkas först när det gäller vatten. I en del länder kommer det att bli alldeles för mycket, havsnivån stiger, regnen blir kraftigare och översvämningar vanligare. I andra länder blir det mindre vatten och torka.

 - Enligt FN kommer nästan halva världen befolkning att ha brist på vatten inom trettio år. Det är väldigt viktigt att vi blir medvetna om det och jobbar för att förhindra det och se till så att alla får tillgång till vatten.

Hur startade ditt engagemang i miljöfrågor?

- Miljöfrågor har engagerat mig hela livet. Det gör också att jag känner hopp nu. Jag vet att vi är väldigt många som engagerar oss, det finns mycket kunskap och vi har lyckats stoppa allvarliga miljöhot förut. Men jag vet också att det kommer att kräva mycket arbete och att så många som möjligt engagerar sig.

Text: Katarina Dorbell, oktober 2019. Uppdaterad: april 2024.

Fakta om Mats Söderlund

Två händer håller en jordglob.

Född: 1965 i Sundsvall, Medelpad.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Att kunna flyga.

Mitt råd till den som vill bli författare: Det viktigaste är nog att ha roligt, skriv så mycket du har lust med. Troligen behöver du skriva mycket för att bli riktigt bra på det. Det är som med sport eller musik, du måste öva för att bli bra på det och ju mer du övar desto bättre blir du. Ge inte upp, fortsätt skriva. En dag har du din egen bok på biblioteket.