Redaktören hjälper författare med sina texter. Redaktören läser igenom texten många gånger och rättar stavfel eller kommer med förslag om förändringar i texten. Det är också redaktören som kommer med förslag ifall en illustratör ska skapa bilder till boken.
Vilka förlag finns?
Ofta står det på framsidan av en bok eller på första sidan vilket förlag som har gett ut boken. Några av de största barn- och ungdomsbokförlagen är BonnierCarlsen, Rabén & Sjögren, B Wahlströms och Natur och Kultur. Men det finns många fler förlag - det enklaste är att söka på "bokförlag" på nätet.
Förlaget funderar noga
Det kostar mycket pengar att ge ut en bok. Därför funderar förlaget noga på om det går att sälja tillräckligt många böcker för att tjäna in de pengar det kostar att ta fram boken.
Det kan ta flera månader för förlaget att bestämma sig men en dag ligger det ett brev i din brevlåda. Det allra troligaste är att det står ungefär: "Vi tackar för erbjudandet men måste dessvärre tacka nej till att publicera din bok." Ett sådant brev kallas ett refuseringsbrev och de flesta författare är vana vid att få sådana.
Ge inte upp
Om förlaget tackar nej kan du välja mellan att skriva om eller att genast skicka det vidare till ett annat förlag. Kanske kan du låta någon annan läsa och sedan diskutera innehållet. Ofta är det en bra idé att stryka och förkorta.
Om förlaget är intresserade
Om förlaget tackar ja skickas ditt manus till en redaktör. Redaktören går igenom ditt manus - kanske flera gånger. Hen kommer med förslag på ändringar i din text och kanske till och med i handlingen. Tillsammans samarbetar ni med att göra texten så bra som möjligt.
Sedan är det dags för korrekturläsning. Då lusläser redaktören all text igen, kollar stavning och grammatik. Författaren gör förstås en egen korrekturläsning. Men det är väldigt svårt att rätta sin egen text - man vet ju redan vad det ska stå och då missar man fel.
Bestämma bokomslag
När redaktören är klar och texten korrekturläst ska boken få sin layout. Layout är till exempel typsnitt (hur bokstäverna ser ut), hur stort eller litet radavståndet ska vara eller om det ska vara kapitelrubriker. Redaktören kommer också med förslag om en illustratör ska skapa bilder. Ett omslag, bokens framsida, ska också bestämmas.
Oftast är det förlaget som bestämmer vem som ska göra omslaget och bilderna i boken. Men författaren kan såklart alltid önska en viss illustratör.