Hoppa till innehållet
En blå sax ligger på en hög med utklippta bokstäver i papper.

Så kan du jobba med poesi på biblioteket

Sugen på att jobba med läslovstemat poesi på ditt bibliotek i höst? Här ger vi tips på bra aktiviteter som passar barn och unga.  

Att skriva dikter och läsa poesi kan vara två fina vägar in till ord och ett eget uttryck. Ta del av våra tips på aktiviteter där du kan engagera barn i poesins underbara värld!  

Prova Blackout Poetry

I metoden Blackout Poetry utgår man från en text - i en tidning, en utgallrad bok, en låttext eller liknande. Man ringar in de ord och fraser man vill använda och stryker sedan över resten av texten. Det som återstår är en helt ny text eller dikt.

Blackout Poetry är en bra ingång till poesi. Utan att egentligen själv skriva skapar diktaren en dikt. Ett tips är att sätta upp några enkla begränsande regler innan för att undvika att uppgiften känns överväldigande. En regel kan vara att man börjar med att bara ringa in fem ord på en sida som man tycker om.

Aktiviteten passar barn från åtta år och uppåt, det är lättast om man kan läsa och har lite ordförståelse. Det är en individuell övning, men det går också bra att jobba tillsammans.

Tre exempel på Black out poetry där en boksida har målats över med svart penna för att lyfta fram vissa ord.
Blackout poetry är ett bra sätt för att komma igång med att skriva poesi. Illustrationer: Malin Carlsson

Arbeta med Kylskåpspoesi

Kylskåpspoesi är ett enkelt sätt för barn att skapa sina egna dikter. Man kan exempelvis klippa ut en massa ord på olika teman som vänskap, kärlek eller skräck. Lägg sedan de olika utklippta orden i högar och låt barnen välja och klistra ihop sin dikt på papper. Barnen kan även själva klippa ut ord ur tidningar eller gamla böcker och sedan sätta ihop sina dikter.

Innan ni börjar att jobba med Kylskåpspoesi är det bra att vara förberedd. Se till att du har fungerande limstift och saxar. Om du själv klipper ut orden, glöm inte bort att småord som till exempel "på", "i", "med" också måste finnas med. Det är bra om det finns roliga uttryck att använda sig av såsom ”myror i brallan” eller ”fjärilar i magen”. Testa gärna materialet på en kollega innan du genomför aktiviteten med barn.

Ett tips är att från början ha bestämt lite regler kring Kylskåpspoesin. Ska man få klippa sönder orden? Får man skapa egna ord eller bara använda de befintliga? Eller ska det vara fritt fram? Bestäm innan aktiviteten börjar - barnen kommer att fråga!

Papperslappar med ord ligger i en hög bredvid lim och saxar.
Skapa poesi med hjälp av utklippta ord på lappar!

Skapa elvingar med barnen

Elvingar är dikter som bara innehåller elva ord. För många år sedan skrev den numera bortgångne författaren Ulf Nilsson en uppskattad instruktionstext för Barnens bibliotek om hur du kan skapa en dikt på bara 15 sekunder genom att just skriva elvingar. Här kan du ta del av Ulfs inspirerande poesi-instruktioner:

Tema Poesi

På sajten har vi flera artiklar om poesi, bland annat en intervju med Mårten Melin som har skrivit många diktböcker men också en intervju med artisterna Tusse och Dotter om hur de skriver låttexter. Vi har även en tipssida för dem som vill komma igång med diktandet och en boktipssida med poesiböcker. 

Poesibingo

Om det är svårt att komma igång med poesi med barnen kan det underlätta att dela ut ett poesibingo. Längst ner på sidan kan du ladda ner och skriva ut vårt bingo med poetiska utmaningar!

Anordna Shared reading med poesi

Metoden Shared reading är ett bra sätt att väcka läslust och engagemang. Den går ut på att en liten grupp träffas tillsammans med en läsledare, man läser högt och samtalar sedan gemensamt om det man har läst. Tillsammans kan gruppen sedan dela sina tankar om texten – vad väcker den för känslor, frågor och tankar? Det ska vara kravlöst, var en och bestämmer om den vill läsa högt eller om den vill dela med sig av sina tankar. Det går också bra att bara delta som lyssnare.

Shared reading passar barn i åldern från sju år och uppåt. Antalet deltagare i gruppen bör vara minst fem och som mest åtta stycken. Som läsledare ska du tänka på att välja texter som engagerar och lockar till diskussion, då fungerar Shared reading som bäst. För att alla ska ha samma förutsättningar inför texten avslöjar aldrig läsledaren texten innan träffen.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2024.

Ladda ner Poesibingot

Omslagsbild på bingo med texten: Poesibingo.

Ladda ner bingot till din dator för att skriva ut.

Läs alla utmaningar och hitta fler bingon