Hoppa till innehållet

Så tänker du källkritiskt

Just nu fylls både radio, tv och sociala medier av bilder, filmer och nyheter från kriget i Ukraina. Men hur ska man tänka när man läser och ser saker som har med kriget att göra? Barnens bibliotek har pratat med Åsa Larsson som kan allt om källkritik.

Åsa är journalist och jobbar på Källkritikbyrån. De arbetar med att titta närmare på vad som är sant och falskt på nätet och i nyhetsflödet. Nu är det extra viktigt att vara källkritisk berättar hon. I krig och konflikter vill de olika sidorna visa att de är bra och att den andra är dålig.

Åsa Larsson jobbar på Källkritikbyrån och är expert på källkritik. Foto: Gustav Gräll
Åsa Larsson jobbar på Källkritikbyrån och är expert på källkritik. Foto: Gustav Gräll

- Sedan finns det andra som passar på när hela världen pratar om en och samma sak. En del kanske sprider saker om kriget för att få fler följare. Andra försöker lura till sig pengar nu när många vill skänka pengar till de som flyr från kriget.

Håll dig till trygga källor

Ett tips är att hålla sig till information och nyheter från ”etablerade nyhetskällor”. Till exempel SVT, TV4, Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Där arbetar journalister som har stor erfarenhet, de kollar att saker stämmer och gör rättelser om det blivit fel. Den sortens information är tryggare än om det som kommer från exempelvis ett konto på sociala medier, säger Åsa.

- Man kanske inte tänker att ett konto är anonymt när det har ett namn. Men så länge du inte vet vem personen är i verkligheten så kan det ju bara vara en enda person som säger något. Du kan tänka så här: Om du går på gatan och någon du inte känner eller har sett förut kommer fram och säger något till dig - skulle du tro på det?

Tänk som på 1 april

Man ska även vara försiktig med bilder och filmer. I krig kan det hända att gamla bilder och filmer sprids på nytt. De kanske är tagna i samma land som konflikten är i men kan vara från förr i tiden, berättar Åsa.

Det är väldigt stor risk att sådant som inte stämmer och att olika rykten får spridning i krissituationer. Åsa tycker att man kan tänka ungefär som man gör på 1 april.

- 1 april tänker du ju att du ska vara misstänksam för att du inte vill bli lurad. Så kan du tänka hela tiden på nätet.

Text: Annsofie Andersson, mars 2022.

Vad är källkritik?

  • Källkritik är att du inte bara accepterar något som sägs, skrivs eller syns i en film eller på en bild.

  • Att vara källkritisk betyder betyder att du undersöker innehållet och vad är i filmen, bilden eller i texten.

  • Det betyder också att du granskar källan, personen som gjorde inlägget på exempelvis TikTok eller Instagram.

  • Det kan vara bra att göra källkritiken till en vana, något du alltid gör innan du kommenterar eller sprider något vidare.

Åsas tre tips till dig som vill vara källkritisk

Färgglada pratbubblor med olika tecken i som frågetecken, tre prickar, och-tecknet och utropstecken.

1. Håll dig till etablerade nyhetskällor

Du kan lita på stora dagstidningar och tv-kanaler som kollar sina nyheter och gör rättelser om det blir fel.

2. Kolla om nyheten finns på flera ställen

Om du ser något du vill veta att är på riktigt kan du ta påståendet du hittar på exempelvis Instagram eller TikTok, och söka på det via en sökmotor, till exempla Google. Kan du hitta mer om det ämnet där på källor du litar på är det större chans att det stämmer.

3. Dela inte eller sprid vidare förrän du är säker

Det är ok att läsa och ta del av en massa saker, men när du sprider det vidare blir du ansvarig för att det är sant.