Hoppa till innehållet
Mönster med illustrerade moment från Harry Potter-världen så som kuvert, blixtar, runda glasögon i gult och rött.

Så startar du en Harry Potter-klubb

Känner du många barn som är Harry Potter-fans? Då är det kanske dags att anordna en bokklubb med special-tema? Här får du fem smarta tips hur du kommer igång.

Efter att bibliotekarien Camilla Oscarsson hade anordnat ett Harry Potter-läger såg hon behovet av att ha en Harry Potter-klubb. Hon startade klubbar i både Lilla Edet och Lödöse och här delar hon med sig av sina bästa tips.

Camilla står framför en tegelmur och ler in i kameran. Hon har ljusgrått hår uppsatt och svarta glasögon.
Camilla Oscarsson är en riktig Harry Potter-fantast. Foto: Annsofie Andersson.

Du kan inte fuska genom att bara se filmerna och var beredd på att pyssla! Här delar Camilla med sig av sina bästa tips innan du kör igång. 

Läs böckerna!

Det räcker inte med att ha sett filmerna – barnen har koll och det kan bli väldigt roliga diskussioner om skillnaderna mellan bok och film. Du måste också ha koll på vem som är vem.

Gilla fantasy själv!

En förutsättning är att du tycker det är kul med fantasy, och att du verkligen gillar trollkarlar och magiska världar och vågar vara lite ”nördig”.

Var beredd på att pyssla mycket!

Det finns mycket roligt man kan göra på träffarna och det är bra om du tycker det är kul att pyssla. I en sådan här klubb är det inte bara att prata läsning och böcker. Det handlar lika mycket om att skapa saker som egna drakägg, trollstavar och monsterböcker. Det är en del av konceptet. Många pyssel finns att hitta på nätet.

Sex trollstavar med olika former och färger ligger mot en vit bakgrund.
I en Harry Potter-klubb finns det många pyssel att göra, till exempel trollstavar. Foto: Alice Wentzel Blank

Tänk över hur många ni bör vara

En bra ålder på de som deltar är från nio år och uppåt. Antalet medlemmar i vår klubb är 12- 14 stycken. Det är nästan max vad man klarar av om man ska göra mycket pyssel och man behöver hjälpa till. Om man däremot ska ha en filmvisning kan man vara flera.

"Think outside the box!"

Det behöver inte bara vara Harry Potter – utan öppna de andra världarna också! Vi har till exempel sett på Spiderwick-filmen och diskuterat likheter och vad som skrevs först.

Text: Annsofie Andersson, april 2021.