Hoppa till innehållet

Tolvårige Willem – författaren som gillar skräck

Tolvårige Willem Källmodin är kanske landets yngsta författare. När ett bokförlag hade en skrivartävling skrev han och hans mamma Nina ihop ett bokmanus och skickade in. De kom på andra plats och nu finns deras rysare "Salen" som bok.

I "Salen" får läsaren möta kompisarna Lo, Johanna och Harry som hamnar mitt i en spökhistoria. I deras skola visar det sig finnas en skolsal som har varit igenbommad och de tre vännerna börjar nysta i historien.

För Willem började idén till boken med ett hål i väggen i hans egen skola.

- Min klass skulle göra i ordning en myshörna i skolan och upptäckte ett hål i väggen som ingen visste vart det gick in. Då började vi fantisera om vad det skulle kunna finnas bakom hålet.

Gillar att hitta på berättelser

Att hitta på berättelser är ett av Willems intressen, både genom att skriva och att göra film. När han skrev "Salen" hittade han och mamma Nina på karaktärer och idéer tillsammans. Sedan skrev Nina och läste upp för Willem, som kom med synpunkter på vad som skulle ändras eller läggas till.

- Mina idéer hämtar jag lite överallt ifrån. Det kan vara något jag har sett utomhus eller något jag har hört talas om, vad som helst som blir en liten gnista, säger Willem.

”Man får känna någonting när man läser”

Han beskriver själv "Salen" som en skräckbok som samtidigt har både roliga och känslosamma delar i sig.

Nina och Willem Källmodin står utanför en gammal grå stuga.
Willem har skrivit en bok tillsammans med sin mamma Nina. Foto: Emelie Langer.

Senare i år kommer ytterligare två böcker som Willem och mamma Nina har skrivit, de är uppföljare till "Salen". Även de är skräckböcker, en typ av böcker som Willem själv tycker om att läsa.

- Jag tror att det har något med det här att bli rädd, att man får känna någonting när man läser. Det blir inte bara en vanlig historia, man kan få ut en känsla av det och känna skräcken, säger Willem.

Text: Annsofie Andersson, februari 2021.

Fakta om Willem Källmodin

Willem står utomhus på ett fält med en grå stickad tröja.
Foto: Emelie Langer

Född: 2008.

Bor: Nusnäs i Dalarna.

Intressen: Film, spel och musik.

Favoritämne i skolan: Historia och svenska.

Aktuell med: Boken "Salen" som han har skrivit tillsammans med sin mamma Nina.

Willems bästa tips till den som vill skriva läskigt: Ta inspiration från verkligheten, det har vi gjort, som hålet. Det måste inte bara vara skräck, det är bra att lägga in något annat också så att man får lite balans. Kanske är en konflikt mellan några karaktärer i boken.