Hoppa till innehållet

Trolldom och häxjakt i Ulrikas nya bok

Visste du att man trodde att häxor fanns på riktigt förr i tiden? Ulrika Kärnborg har skrivit boken "Nattflygare" där huvudpersonen Kristin kan flyga, läsa andras tankar och göra sjuka friska. Men det är också farligt för Kristin att visa vad hon kan.

Din bok "Nattflygare" handlar om häxprocesserna på 1600-talet. Vad var häxprocesserna var någonting?

- Det var rättegångar som pågick från början av 1500-talet och ungefär 100 år framåt. Vid de rättegångarna blev massorna av människor anklagade för att vara i pakt med djävulen och dömdes till döden. Man tror att ungefär 400 personer avrättades under den tiden.

Ulrika Kärnborg ser allvarligt in i kameran. Bakom henne finns en stor sjö.
I Ulrikas bok kan huvudpersonen Kristin flyga, läsa andras tankar och göra sjuka friska. Foto: Magnus Bergström

 Det är inte många som tror på häxor idag, varför gjorde man det då?

- Många kunde inte läsa och skriva och det var svårt att få information om hur världen fungerade. Man trodde på många olika övernaturliga väsen, näcken till exempel. Sedan trodde man också att vissa kunde utöva magi, oftast vit magi, det var något positivt. Så småningom kom tron att häxor var i pakt med djävulen och masshysterin satte i gång.

Det var vanligt att barn pekade ut andra som häxor under den här tiden, det händer i boken. Hur var det egentligen att leva som barn på 1600-talet?

- Barn hade det tufft under 1600-talet. Det var fattigt och barn fick jobba lika hårt som vuxna och de svalt ofta. Man hade ingen uppfattning om barns rättigheter eller att deras bild av verkligheten kunde skilja sig från vuxna. Just i de här häxprocesserna blev barn utnyttjade, framför allt av präster som trodde på häxor och som ville dra i gång häxprocesser.

I "Nattflygare" och i dina två kommande böcker handlar det om flickors liv. Varför har du valt att skriva om just flickor?

- Även om de flesta barn var hårt utsatta, så var flickor ännu mer utsatta. De blev utsatta för övergrepp, tog större ansvar för familj och syskon och arbetade hårdare.  Jag vill berätta om hur kampen för flickors frihet och rättigheter kan ha sett ut genom olika perioder.

Text: Annsofie Andersson, mars 2022. Uppdaterad: mars 2024.

Fakta om Ulrika Kärnborg

En mörk skog med ett magiskt lila skimmer med självlysande fåglar.

Född: 1969 i Södertälje.

Bor: Stockholm.

Intressen: Att titta på film och att resa till stora städer.

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan: Jag spelade alltid fotboll med killarna i klassen och tyckte att det var lite tråkigt att det inte var så många tjejer som var med.

Vad ville du bli när du blev stor: Författare. Jag läste supermycket när jag var liten och var en riktig bokslukare.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Jag är inspirerad av min huvudperson Kristin, jag skulle också gärna vilja kunna läsa andra människors tankar. Det hade varit jättebra att kunna det som författare - då skulle man verkligen kunna skriva bra om andra människor.

Mer om väsen och folktro