Hoppa till innehållet

Tusse och Dotter: Så skriver du låttexter

Drömmer du om att bli låtskrivare? Melodifestival-artisterna Dotter och Tusse började skriva musik och texter tidigt. Barnens bibliotek har pratat med dem om hur man skriver en låttext.    

Till årets Melodifestival kom det in över 2 700 låtar. 28 av dem valdes ut till tävlingen och Idol-vinnaren Tusse framför en av dem.   

- "Voices" är en mäktig låt. Det som är låtens storhet för mig är texten. Den är fint skriven och så stark att det gjorde att jag direkt ville göra den här låten, säger han.

Texterna betyder allt  

Tusse skriver egna låtar, men "Voices" har några andra låtskrivare skrivit. Att sjunga en text som någon annan har skrivit tycker han bara är roligt.   

- Men budskapet som jag kommer att framföra kanske inte är samma som låtskrivarna har tänkt, jag gör texten på mitt sätt, säger Tusse.   

En hand skriver noter på en tavla med krita.
Musik och låttexter kan skrivas på många olika sätt.

Dotter deltar i Melodifestivalen för tredje gången. I fjol kom hon tvåa med "Bulletproof" och nu deltar hon med den egna låten "Little Tot". Låten handlar om hur sociala medier påverkar oss.   

- Låttexterna betyder allt. Jag kan inte stå på scen och sjunga en låt som inte berör mig eller betyder något. Jag vill också att andra ska känna igen sig i mina texter, säger hon.   

Hitta höjdpunkten i refrängen  

Att skriva musik och låttexter kan göras på olika sätt. Dotter berättar att hon ofta har en melodi först. Sedan försöker hon hitta var själva höjdpunkten, eller ”hooken” ligger i refrängen. 

-  Jag försöker hitta ett starkt ord som kan ligga just där, alltså typ där jag sjunger ordet "Bulletproof". Refrängen är viktig, den ska lyssnarna komma ihåg och där ska budskapet ligga. När den är klar skriver jag resten av låten och bygger texten utefter refrängen.

För Tusse fungerar det på ett liknande sätt. Melodin skriver han oftast först. Texten tycker han är enklare att skriva.   

- När jag skriver melodin har jag redan ett budskap som jag vill att låten ska handla om, men ingen hel text. Jag skriver ner stödord – det kan vara en känsla, en erfarenhet, en historia som jag vill berätta. När jag har melodin så använder jag stödorden för att få det att flyta.   

 ”Skriv hundra låtar”  

För den som vill bli låtskrivare eller artist tycker Dotter att det kan vara bra att kunna några ackord på gitarr eller på piano. Man klarar sig långt om man kan C, F och G, säger hon.  

- Ett annat tips är att lyssna mycket på musik som du tycker om och fundera på varför du tycker om det.  

Tusse tycker att man ska börja från grunden och börja ”slipa på sitt instrument” redan som ung.   

- Lägg tid på att bli bra på det du gör. Vill du skriva låtar – skriv så många låtar du kan, skriv hundra låtar, chansen är då att en blir riktigt, riktigt bra. Om du vill bli sångare, sjung så många låtar som möjligt så blir du bättre på att sjunga för varje gång.   

Text: Annsofie Andersson, januari 2021. 

Tousin ”Tusse” Chiza

Tousin ”Tusse” Chiza  har en svart kavaj med bladmönster och glitter på.
Foto: Victoria Zahmatkesh universal

Född: 2002   

Bor: Tällberg i Dalarna  

Intressen: Förutom musik - att titta på serier, spela fotboll och att dansa.

Aktuell med: Tävlar i Melodifestivalen med låten ”Voices”den 20 februari.

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan?   

- Jag var den här jättedryga ungen som satt i trapphuset och skreksjöng! Och när jag inte gjorde det så var jag målvakt på fotbollsplanen, vi hade asfaltsplan så man kom hem med trasiga kläder varje dag.   

Vad ville du bli när du blev stor?   

- Jag ville bli präst. För då fick man sjunga mycket, det var det enda jag visste om att bli präst.  

 Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?   

- Jag är världens Marvelnörd så det är en bra fråga. Jag skulle nog vilja kunna att kunna dubblera mig, att bli fler, för då kan jag få sovmorgon medan ens andra halva kan gå till skolan.  

Johanna ”Dotter” Jansson

Dotter har långt rött hår som delvis är uppsatt med svarta hårspännen.
Foto: Kristoffer Jansson Warner Music Sweden AB

Född: 1987   

Bor: Stockholm  

Intressen: Baka och laga vegansk mat. Yoga, meditation och att resa till varma länder. Att inreda och bygga egna möbler.   

Aktuell med: Tävlar i Melodifestivalen med låten ”Little Tot” den 13 februari.

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan?   

- Jag och min bästa vän gjorde alltid en plan hur vi skulle få tag i den enda gungan som fanns på skolgården. Jag sprang ut och så tog hon mina skor och kom efter!

Vad ville du bli när du blev stor?   

- Artist och låtskrivare. Skådespelare och författare. Och inredningsarkitekt, det vill jag fortfarande bli.  

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?   

- Att kunna flyga. Fatta att kunna göra det!