Hoppa till innehållet
Ett bord uppdukat med halm, stearinljus och läskiga pumpor.

Alla helgons dag eller halloween - vad är skillnaden?

Alla helgons dag, Allhelgonadagen eller Halloween... Vad är vad? Och vilken dag är det halloween egentligen? Vi reder ut begreppen - så du vet när det är dags att spöka ut sig och skrämma slag på grannen!

Allhelgonadagen/Alla helgons dag

Allhelgonadagen är en kristen helgdag som firats i över tusen år till minne av kyrkans alla olika helgon. Allhelgonadagen firas alltid den 1 november. Men sedan 1950-talet firar vi Alla helgons dag första lördagen i november. Fredagen innan kallas allhelgonafton.

På alla helgons dag besöker många människor kyrkogården och tänder gravljus och tänker extra mycket på människor de känner som har dött.

Halloween

Det är många som tror att halloween är något modernt som kommer från USA. Men så är det inte alls! Halloween kommer av det irländska namnet "All hallows eve" som på svenska betyder "alla helgons afton". Halloween firas alltså dagen innan Allhelgonadagen, den 31 oktober.

Om du ska ordna halloween-party kan du klä ut dig till något läskigt!
Om du ska ordna halloween-party kan du klä ut dig till något läskigt!

Kelterna på Irland firade att sommaren var slut och att det nya året skulle börja. Nya året började 1 november. Festen kallades "Samhain". Kelterna trodde att onda krafter var i farten vid årstidsskiften. De tände därför eldar och festade hela natten. Dels för att skrämma häxor men också för att vägleda de döda som man trodde skulle komma fram under natten.

Under 1800-talet flyttade många irländare till USA och där utvecklades firandet till en riktig familjefest med det vi idag tänker på när vi hör om halloween. Men inte förrän på slutet av 1900-talet började vi i Sverige att fira halloween.

Bus eller godis och pumpor

Du kanske är bjuden på halloween-party eller vill klä ut dig och leka "bus eller godis"? Att göra "trick or treat", att fråga främlingar om de vill ha bus eller ge godis var en lek som kelterna också lekte. Då var de ofta utklädda till skelett.

Var kommer pumporna ifrån då? Jo, det finns en irländsk saga om Jack som varken släpptes in i himlen eller helvetet när han dog och därför var tvungen att vandra i evighet på jorden. Han gjorde lyktor av de rovor han åt och fyllde dem med glödande kol.

När irländare flyttade till Amerika tog de med sig sin tradition. Rovorna byttes ut mot pumpor och så fick man de skräckinjagande lyktorna. Pumpan kallas för "Jack-o-lantern" = Jack och lyktan.

Text: Barnens bibliotek. Uppdaterad oktober 2021.

Källor: Nationalencyklopedin.