Hoppa till innehållet

A. Audhild Solberg

A. Audhild Solberg har långt brunt hår och ler stort.
Foto: O Akam1k3
  • Författare
Född:
1975.
Genre:
Humor, vänskap, skola, kärlek, spänning, rysare.
Mest känd för:
Bokserien om Anne Bea och superbitcharna.

Böckerna om Anne Beas kamp mot superbitcharna gjorde Audhild till känd barnboksförfattare. Hon gillar att skriva med humor, men hon har också skrivit rysare.

Audhild kommer från den lilla byn Sauland i Norge. Där växte hon upp med sina föräldrar som var lärare, två yngre syskon och en hund som hette Balder.

Debuterade med första boken om Anne Bea

När hon var nitton flyttade hon hemifrån för att studera språk och litteratur. Audhild arbetade sedan länge bland annat på bokförlag och som översättare. Hon var intresserad av att själv skriva böcker och försökte att skriva för vuxna först. Men det var när hon började skriva roliga böcker för barn som hon blev författare på riktigt.

Hennes första bok kom 2014 och hette "Kampen mot superbitcharna". Den handlar om tolvåriga Anne Bea som blir mobbad av tre tjejer i sin klass, superbitcharna. Anne Bea har dock kompisen Nils, bra vuxna runt omkring sig och både humor och styrka. Hon tar helt enkelt upp kampen mot superbitcharna i sitt liv.

Roligt att få hitta på karaktärer

Audhild har skrivit fyra böcker om Anne Bea och superbitcharna. Bokserien har blivit en succé och böckerna har översatts till en rad olika språk. Hon har även skrivit rysaren Harpa som kom ut i Norge 2019.

Det roligaste med att skriva böcker tycker Audhild är att få hitta på karaktärer, att få använda språket och blåsa liv i historier. Hon använder gärna humor när hon skriver och hämtar ofta inspiration från sitt eget 12-åriga jag. Hon minns mycket från när hon själv var barn och har flera av sina dagböcker kvar från barndomen. Audhild är bosatt i Oslo i Norge.

Text: Barnens bibliotek, april 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget B Wahlströms.

Visste du?

  • Audhilds favoritresmål är England.

  • A:et i hennes namn står för Anne. ”Eftersom jag bara använder mitt mellannamn Audhild valde jag till slut att förkorta Anne till A. Men Anne Bea i mina böcker är uppkallad efter mig och efter huvudpersonen i min favoritbok Anne på Grönkulla av Lucy M. Montgomery”.

  • Audhild älskar mat. Men hon lagar den helst inte själv. Hennes älsklingsmat är pizza.