Hoppa till innehållet

Adam Blade

Tre glada män som är medförfattare under namnet Adam Blade står framför en bokhylla och håller upp böcker från Beast Quest-bokserien.
Foto: Barnens bibliotek
  • Författare
Född:
2007 i London. Samma år kom den första boken i Beast Quest kom ut och det fiktiva namnet Adam Blade "föddes".
Genre:
Fantasy.
Mest känd för:
Bokserierna Beast Quest.

Adam Blade står bakom succéserien Beast Quest. Men bakom namnet Adam Blade finns inte bara en person, utan ett helt gäng författare.

Den första boken i Beast Quest kom ut i England 2007. Den hette ”Ferno the Fire Dragon” och kom ut på svenska 2008 med titeln ”Drakens vrede”. Här kastas läsaren in i en spännande fantasyvärld med trollkarlar, onda odjur och hjälten Tom. Han får sin första utmaning att besegra en drake och sedan kan man följa hans äventyr i en lång rad böcker.

Uppmuntrar till att läsa vidare

Adam Blade är en påhittad figur och det är egentligen ett helt gäng av författare som skriver böckerna. Det hela började med att författarna bakom Beast Quest först skrev en bokserie som hette Rainbow Magic. Den var väldigt populär och bokförlaget undrade om de inte kunde skriva en ny bokserie, fast med killar som målgrupp.

Efter att de hade funderat ett tag kom de fram till att det skulle vara korta historier som var lätta att läsa och som uppmuntrar till att läsa vidare. Till en början fanns det även samlarkort i böckerna för att göra dem mer lockande.

Sålt miljoner böcker

Berättelserna om huvudpersonen Tom och hans kompis Elenna har blivit en succé. Med sig på sina äventyr har de Toms häst Storm och Elennas varg Silver. De lättlästa fantasyböckerna med magi, spänning och bestar har lockat barn till läsning över hela världen. 
Beast Quest består av flera olika bokserier och hittills har det kommit ut över 100 böcker. Långt ifrån alla finns översatta till svenska. Böckerna har översatts till en rad olika språk och har sålts i över 10 miljoner exemplar. 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, bokförlaget Berghs Förlag, bokförlaget Orchard Books.

Visste du?

  • James Noble är en av författarna bakom Adam Blade. Hans favoritbest är Koba Ghoul of the shadows som finns med i bok 78 och kan ändra form.

  • Gänget bakom böckerna får ofta brev från föräldrar. De skriver att deras barn har börjat gilla att läsa först när de upptäckte Beast Quest.

  • I början tänkte gänget skapa en ”fejkperson” som hette Adam Blade, med bild och ett påhittat liv. Vem är han, bor han i slott och gillar fäktning? Till slut enades de om att det kändes fel att ljuga om Adam Blade.