Hoppa till innehållet

Andreas Palmaer

Andreas Palmaer står med armarna i kors och tittar åt höger. Bakom honom syns väggen på ett tegelhus.
Foto: Magnus Liam Karlsson
  • Författare
Född:
1972 i Stockholm.
Genre:
Fakta, skräck, mysterier, sport, humor.
Mest känd för:
Sina faktaböcker om allt från varulvar till grekiska gudar, bilderboken "Hamstern är borta", böckerna om Autografjägarna och många fler böcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket. Det behöver inte bara vara bra böcker, men man ska fundera när man läser: vad har författaren gjort för misstag? Vad är det som är bra? Hur skulle boken kunna bli bättre?

Fakta, fotboll och skräck är bara några av ämnena som Andreas skriver om. Han har också skrivit om en stavhoppare och om en hamster på rymmen.

Andreas växte upp i Stockholm. Han gillade att läsa när han var barn och läste allt från seriealbumen om Asterix till Sagan om ringen.

När han blev äldre började han att jobba med böcker, men inte med att skriva dem. Han jobbade på ett bokförlag och var recensent, alltså någon som skriver i tidningar om andras böcker.

Dyr dator fick igång skrivandet

Hans eget skrivande kom igång när han var runt 25 år. Då hade han köpt en dator och internet fanns knappt vid den tiden. Andreas retade sig på att han hade köpt en så dyr grej som man ändå bara kunde skriva på. Men han satte sig och skrev och upptäckte att det var riktigt kul.

Tillsammans med Arne Norlin har han skrivit de tre böckerna i bokserien "Fans". De handlar om fotboll och kärlek och den första boken kom ut 2012. Andreas har samarbetat med flera andra författare och illustratörer. Bland annat har han skrivit en rad roliga faktaböcker om tillsammans med Bengt Fredriksson.

Vann Bokjuryns pris

På egen hand har Andreas skrivit de lättlästa böckerna om Autografjägarna, den första boken kom ut 2014. Samma år släpptes också bilderboken "Hamstern är borta". Den vann priset Bokjuryn det året. Han har även skrivit en hel del skräckböcker och en seriebok om stavhopparen Armand Duplantis.

Andreas har inte bara skrivit böcker utan också pjäser och teater. Han säger själv att han hittar mycket av sin inspiration i det verkliga livet, men skruvar sedan till det lite extra när han skriver. Han är bosatt med sin familj i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2017, bokförlaget Alfabeta, Andreas hemsida: www.andreaspalmaer.se.

Visste du?

  • Andreas hejar på laget Hammarby. Han har bott på Södermalm i Stockholm i hela sitt liv där Hammarby har sitt ursprung.

  • När Andreas var yngre samlade han på autografer. En gång såg han en skådespelare i simhallen. Han hette Carl Gustaf Lindstedt och var där för att simma sina rundor. Andreas, som tvingade upp honom ur bassängen för att få sin autograf, säger att han minns ”att autografblocket blev lite fuktigt”!

  • Andreas var lite av en stjärna på schack när han var liten. När han gick på lågstadiet var han näst bäst i Sverige på schack.