Hoppa till innehållet

Andy Griffiths

Andy ler stort in i kameran. Han har kort mörkt hår, klarblå t-shirt och en tatuering på ena underarmen.
Foto: Press Alfabeta bokförlag
  • Författare
Född:
1961 i Melbourne i Australien.
Genre:
Roligt.
Mest känd för:
Trädkojeböckerna.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Öva på att skriva. Det är det bästa sättet att bli bättre på något, vare sig det handlar om att spela ett instrument eller skriva. Skaffa dig en skrivbok och skriv fem minuter per dag till att börja med. Sedan ökar du tiden efter hand till åtminstone 30 minuter per dag.

En galen serie om en trädkoja har gjort succé över hela världen. Andy älskar att komma på knäppa historier och helst av allt vill han väcka läslust hos barn som inte läser så mycket.

Andy började skriva redan när han var 6 år. Han beskriver det som att han har skrivit i hela sitt liv, bland annat roliga historier och skämt för att roa sin familj och sina vänner.

När han blev vuxen började han jobba som lärare. Han upptäckte att många av hans elever tyckte att det var trist att läsa och skriva. Andy började då hitta på egna knäppa historier för att roa sina elever. Många tyckte berättelserna var bra och uppmuntrade honom att börja skriva böcker.

Bad Terry rita en trädkoja

År 1997 kom Andys första bok, den hette "Just Tricking!". Redan då jobbade han tillsammans med illustratören Terry Denton. De skrev och tecknade flera böcker ihop som blev mycket populära i hemlandet Australien.

En dag bad Andy Terry att rita en stor trädkoja med en massa kul och farliga våningar. De tyckte båda att det var en kul idé att tänka sig att de bodde i trädkojan och hade en massa äventyr. Den första boken i serien om trädkojan kom ut i Australien 2011 och blev en succé - både i Australien och utomlands.

Hämtar idéer från det vanliga livet

Hittills har trädkojeserien kommit ut i nästan 40 länder. Andy är en av Australiens mest populära barnboksförfattare och tillsammans med Terry har han gjort över 30 böcker.

Andy säger att han får sina idéer från böcker, filmer musik eller bara från det vanliga livet. Han är gift med Jill som är bokredaktör och som hjälper till med skapandet av böckerna. De bor i Melbourne och har två döttrar tillsammans.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget Alfabeta, Andys officiella hemsida: www.andygriffiths.com.au.

Terry och Andy står bredvid varandra. Terry trycker upp sitt pekfinger i Andys ena näsborre.
Andy tillsammans med illustratören Terry Denton. Foto: Pressbild/Alfabeta förlag.

Visste du?

  • Det tar ungefär ett år att göra klar en bok i trädkojeserien. Tre månaders planering, tre månader av skrivande och sedan sex månader då man skriver om, lägger till och putsar på historien.

  • När Andy var yngre sjöng han i ett punkband.

  • Andys favoritrum i kojan är rummet med ballong-orkestern? ”Det är ett så otroligt irriterande rum!”.