Hoppa till innehållet

Ann-Charlotte Ekensten

Ann-Charlotte har kort grått hår och blåsvarta glasögon.
Foto: Sandra Josefsson
  • Författare
Född:
1970 i Kungsbacka, Halland.
Genre:
Fakta, sport, husdjur.
Mest känd för:
Faktaböcker och bokserien "Djurdoktorn".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket! Och välj olika sorters böcker, för då kommer du märka hur olika författare arbetar och hur olika stil de har. Det kan hjälpa dig att komma fram din egen stil.

I Ann-Charlottes böcker finns det både fakta och fantasi. Framför allt vill hon sprida läsglädje med sina böcker och berättelser.

Lusten att läsa och skriva har alltid funnits hos Ann-Charlotte. Hon växte upp i Kungsbacka och som barn skrev hon både faktaböcker, dikter och berättelser. När hon blev vuxen utbildade hon sig till ingenjör och jobbade som det i tio år. Sedan blev suget efter att få skriva för stort.

Böckerna om Tage kom först

Hon utbildade sig till kommunikatör, ett arbete där hon fick skriva på jobbet. Vid sidan om jobbet gick Ann-Charlotte på flera skrivarkurser. Så småningom fick hon idén till en barnbokserie. Det var en serie lättlästa böcker som handlade om Tage. Till slut fick Ann-Charlotte son första bok i serien om "Tage på camping" utgiven 2014.

Sedan dess har hon skrivit många barnböcker, bland annat bokserierna "Tyras husvagn" och "Djurdoktorn". Det har även blivit många faktaböcker, om allt från Titanic till djur och sport. Hon säger själv att det är ganska klurigt att skriva fakta så att andra förstår och tycker det är kul att läsa, men att hon gillar när det är klurigt!

”Med en bok är man aldrig ensam”

Alla Ann-Charlottes böcker är skrivna på lättläst svenska. För henne är det viktigt att alla människor ska få känna läsglädje. Hon förklarar att med en bok är man aldrig ensam. Att läsa är också ett bra sätt att lära känna andra människor och världar, säger hon.

Förutom att arbeta som författare är Ann-Charlotte även skrivpedagog. Det är ett yrke där man lär andra människor att skriva. Hon är bosatt i Kungsbacka.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022.

Visste du?

  • Ann-Charlotte får många idéer tack vare att hon är uppmärksam på vad människor gör och pratar om. "Jag får ofta idéer när jag är ute på författarbesök i skolor och på bibliotek”, säger hon.

  • När hon var liten ville hon bli författare, veterinär eller sjukgymnast.

  • På fritiden gillar Ann-Charlotte att promenera och träna med sin hund.