Hoppa till innehållet

Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén har på sig en sjal med typisk samisk fäger och mönster och stor silverbrosch. Hon har brúnt långt lockigt hår och lugg.
Foto: Sofia Runarsdotter
  • Författare
Född:
1971 i Kiruna, Lappland.
Genre:
Kärlek, vänner, familj.
Mest känd för:
"Tio över ett" och "SMS från Soppero".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Testa att skriva på olika sätt, i jag-form, tredje person, i nutid och dåtid. Läs högt det du har skrivit, det låter helt annorlunda i ens huvud. Ha någon du litar på som vågar säga om det är bra eller dåligt eller om något måste ändras.

Det roligaste med att skriva böcker är att få uppfinna sina egna världar tycker Ann-Helén. Hennes ungdomsböcker handlar ofta om allvarliga ämnen, men berättar också om det vanliga tonårslivet.

Ann-Helén växte upp i Kiruna med en samisk mamma och en svensk pappa från Tornedalen. När hon var liten drömde hon att bli författare och journalist. Hennes mamma var bra på att berätta historier och inspirerade Ann-Helén till att själv vilja berätta.

Vann en manustävling

Hon provade på en del olika yrken innan hon blev journalist och började arbeta på en tidning. När det anordnades en manus-tävling på temat ”Att vara ung same i dag” skrev Ann-Helén snabbt ihop ett bokmanus. Hon vann tävlingen och manuset blev hennes första bok "SMS från Soppero" som kom ut 2007.

Boken handlar om Agnes från Solna och Henrik från Soppero, två unga samer med olika förutsättningar i livet. Efter det skrev hon ytterligare tre böcker om Agnes och Henrik.

Bakgrunden är viktig

År 2016 kom Ann-Heléns mest uppmärksammade bok "Tio över ett". Den handlar om högstadietjejen Maja som bor i Kiruna. Staden ska flyttas på grund av den stora gruvan i stan och Maja får kämpa med oro och rädslor. Boken blev mycket uppskattad och Ann-Helén vann bland annat Augustpriset för den.

Ann-Heléns bakgrund i Tornedalen och hennes samiska rötter är viktiga för henne. Hennes böcker utspelar sig ofta i hennes hemtrakter i norra Sverige och handlar många gånger om hur det är att tillhöra två eller flera kulturer.

Förutom att skriva ungdomsböcker har hon skrivit ett par böcker för vuxna och några bilderböcker för små barn.

Ann-Helén är bosatt i Solna utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Ann-Helén var elitgymnast när hon var yngre. ”Ibland drömmer jag om att jag fortfarande kan slå en volt, men om jag skulle försöka skulle jag nog slå ihjäl mig!”.

  • När Ann-Helén var 11 år började hon sommarjobba på sin farmor och farfars camping i Soppero. Den campingen finns med i hennes böcker.

  • Fotboll är ett av Ann-Heléns stora intressen. Hon hejar på AIK.

Ann-Helén Laestadius har på sig en stor sjal i rött, blått och gult samt en stor silverbrosch.

Ann-Helén: "Viktigt att skriva om samisk identitet"

Ann-Helén Laestadius böcker har ofta en samisk anknytning. För Ann-Helén betyder hennes samiska bakgrund allt.