Hoppa till innehållet

Anna-Clara Tidholm

Foto: Linda Gren
Foto: Linda Gren
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1946 i Stockholm
Genre:
Bilderböcker, vänskap, familj, spänning.
Mest känd för:
”Knacka på!”, ”Adjö, herr Muffin”.

Anna-Clara gillar att göra böcker för de allra minsta barnen. Allra mest känd är hon för en bok med många dörrar och en om ett gammalt marsvin. 

Anna-Clara är känd för sina bilder, men från början skrev hon mest. Hon jobbade som journalist, skrev dikter och texter för radio och tv. Så småningom började hon göra bilder, bland annat för Kamratposten. 

”Knacka på!” gjorde succé 

Hennes första barnbok kom 1971 och hette ”Vad Bosse fick se”. Hennes man Tomas Tidholm är författare och poet och han skrev texten, medan Anna-Clara gjorde bilderna. Sedan dess har hon gjort många barnböcker och en del har blivit översatta till många olika språk. Hon har både skrivit och illustrerat sina egna och andras berättelser.  

En av hennes mest kända böcker kom 1992 och heter ”Knacka på!”. Det är en bok för de allra minsta barnen, där man får se vad som finns bakom nästa dörr. Bilderna är tecknade i klara färger och har inte för många detaljer. Anna-Clara tycker att den som tittar på bilden ska få hitta på en del själv. ”Det är lättare om inte allt är så färdigt”, tycker hon.  

En prisad barnbokskonstnär 

Tillsammans med författaren Ulf Nilsson har hon gjort boken ”Adjö, herr Muffin”. Herr Muffin är ett gammalt marsvin som tänker tillbaka på sitt liv. Boken blev väldigt omtyckt och fick Augustpriset 2002 för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.  

Anna-Clara är en av Sveriges mest kända barnbokskonstnärer. Genom åren har hon fått många priser, bland annat Astrid Lindgren-priset. Förutom att skriva och illustrera böcker jobbar hon även med animerad film. Anna-Clara är bosatt i byn Arbrå i Hälsingland. 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2023.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, tidigare intervju med Barnens bibliotek/Helena Fernández.

Visste du?

  • Anna-Clara är en helt självlärd illustratör. Hon har alltså inte gått någon utbildning för att bli tecknare eller illustratör.

  • Naturen är väldigt viktig för Anna-Clara. Hon är född i Stockholm men bor i Hälsingland där hon har nära till skogen.

  • Anna-Clara gör sina bilder vid sitt skrivbord, inte vid datorn. Hon börjar med att rita blyerts, gör en skiss, provar och ändrar mycket. ”Att göra en bild måste få ta tid”, säger hon.