Hoppa till innehållet

Anna Ehring

Anna står utomhus där det blåser. Hennes hår blåser upp i ansiktet.
Foto: Linda Maria Birbeck
  • Författare
Född:
1969 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Kärlek, vänner, familj.
Mest känd för:
Bokserien "Drakhjärta" och "Miras Martin".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv för din egen skull, och se hur det blir! Skriv ner det du tänker på, sitt inte och fundera på om det är bra eller inte.

Anna skriver om de stora sakerna som händer i barns vardag. Om den första kärleken, om kompisar eller om föräldrar som bråkar. Mest känd är hon för serien "Drakhjärta" om Nisse Berg och hans ödla Harry.

Anna växte upp i Sollentuna och i Stockholm. När hon var liten älskade hon att leka och rita. På gymnasiet valde hon att gå en utbildning i teater och hon har även arbetat som skådespelare.

Första boken blev film

Så småningom gick Anna en författarutbildning och idag är hon författare. Hennes första bok hette "Syltmackor och oturslivet" och kom ut 2010. Den handlar om 11-årige Nisse Berg som har mist sin mamma. Hon skrev fler böcker om Nisse Berg och det blev en mycket uppskattad bokserie som heter "Drakhjärta". Hon fick både Nils Holgerssonplaketten för bokserien och den första boken blev tv-film.

Det har blivit många böcker sedan dess, både bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker för barn i mellanstadieåldern. Anna skriver ofta om barns vardag, om det som händer och som förändrar saker i livet. Det kan vara allt från att få ett syskon som i "Sillen får ett syskon", till att vara kär i sin kompis som i "Miras Martin".

Inspireras av människor

Anna inspireras av människor, natur och djur. Hon har studerat naturvetenskap och hennes favoritplats är skogen. Det roligaste med att skriva tycker hon är att hon får hänga med och lära känna en karaktär som hon har hittat på.

Förutom att skriva böcker undervisar Anna andra i att skriva och hon gör författarbesök på skolor. Hon är bosatt med sin familj strax utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2017, Nationalencyklopedin, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • När Anna var liten tyckte hon om att rita människor. Hon ritade alla möjliga typer av människor, sedan klippte hon ut dem och hade dem i en låda. Ibland tog hon upp dem och lekte med dem, det var kul att se hur de pratade med varandra. ”Jag tror att det är det jag håller på med fortfarande, fast nu är den där lådan i mitt huvud i stället”, säger hon.

  • Anna är också skådespelare. Hon är mest känd för rollen som Carolin i filmatiseringen av Maria Gripes bok "Flickan vid stenbänken".

  • Förutom att vara författare och skådespelare har Anna jobbat på biograf. Hon var biografmaskinist och var den som körde i gång filmen.

  • Hennes idol är den gamla filmstjärnan Charlie Chaplin.

  • Annas favoritmat är fisk och skaldjur och hennes favoritgodis är choklad.