Hoppa till innehållet

Anna Hansson

Anna har kort blont hår, rakat på ena sidan där stjärntatueringar syns. Hon har piercing i näsan.
Foto: Karl Thorson
  • Författare
Född:
1981 i Ånge, mellan Medelpad och Hämtland.
Genre:
Fakta, spännande, roligt.
Mest känd för:
Bokserien "Monsterhotellet" och lättlästa faktaböcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Jag är 100 % säker på att jag inte skulle kunna skriva lika bra idag om jag inte hade läst mycket när jag var barn. För det första lär du dig vad du gillar att läsa, och det du gillar att läsa gillar du troligtvis att skriva. Du lär dig också hur en berättelse är uppbyggd och hur du skapar spänning. Sen lär du dig många nya ord - och ska du skriva böcker är det bra att kunna många ord!

Anna hade drömmar om att bli författare redan som liten. I dag har hon skrivit över 200 böcker om allt från livet i stallet, till familjen Skurks äventyr.

Anna är uppväxt i Ånge som ligger på gränsen mellan Medelpad och Jämtland. När hon var liten älskade hon att läsa böcker och läste varje dag. Hon drömde om att bli författare, men ville också bli popstjärna, filmstjärna, miljonär, pensionär och snickare!

Fick en idé som blev en bok

När hon blev vuxen arbetade hon som lärare. Hon jobbade bland annat med barn som har lässvårigheter. Anna hade egentligen inte tänkt bli författare eller att skriva en bok. Det som ändrade det var att hon fick en idé som hon inte kunde få ur sitt huvud. Eftersom Anna hade arbetat som danslärare handlade idén om en dansskola. Till slut hade hon funderat ihop en hel historia och det blev hennes första bok. Den hette "Dansfeber" och kom ut 2012.

Sedan dess har Anna skrivit över 200 böcker för barn och ungdomar. Hon har bland annat skrivit många faktaböcker, om allt från fåglar till vampyrer och märkliga platser.

"Monsterhotellet" är en favorit

Anna blandar ofta humor och spänning i sina berättelser. Många av hennes böcker är också bokserier. Det finns exempelvis flera böcker om Familjen Skurk, Stallet Lyckan och om Klass 5C. Om Anna själv ska välja en favorit bland hennes egna bokserier blir det "Monsterhotellet", en bokserie som hittills innehåller 18 böcker. 

De flesta av hennes böcker är skrivna på ett lättläst språk. År 2019 fick hon Lärkanpriset för sina lättlästa barnböcker. Hon skriver även lättlästa böcker för vuxna.

Anna är bosatt i Ånge där hon växte upp.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren, Annas egen hemsida www.annahansson.n.nu.

Visste du?

  • Annas mellannamn är Princess. Hon bestämde det själv när hon var runt 20 år gammal.

  • Anna älskar hundar. Hon har två franska bulldoggar, Dolly och Bobby.

  • Anna själv tycker att hon är en riktig fegis. Hon är bland annat rädd för mörker, åska, höga höjder, karuseller och att köra bil på vintern. Trots det gillar hon att både skriva och läsa om läskiga saker!