Hoppa till innehållet

Åsa Anderberg Strollo

Åsa tittar in i kameran och ler. Hon har en svartvit klänning på sig.
Foto: Magnus Liam Karlsson
  • Författare
Född:
1973 i Bjärred utanför Lund, Skåne.
Genre:
Skräck, science fiction, vänskap, deckare, humor, tonårsliv
Mest känd för:
”Bryta om”, ”Svart sommar”.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Gå en skrivarkurs eller leta efter andra som också skriver så att ni kan läsa varandras texter, stötta och peppa. Och som en bonus: när man pratar om sina texter kommer man väldigt nära varandra. Mina bästa vänner har jag träffat genom skrivandet.

Åsa jobbar med att skriva på flera olika sätt. Hon skriver böcker för barn och unga, men även manus för film och tv. Hennes böcker innehåller allt från tonårsliv och känslor, till skräck och humor.

Åsa älskade både böcker och att rita när hon var barn. Hon beskriver att hon nästan bodde på biblioteket när hon var 8-13 år och läste allt. Förutom att läsa gillade Åsa att rita och drömde om att bli konstnär eller illustratör.

Manuset blev en bok

När hon blev äldre utbildade hon sig på en konst- och designskola i London. Så småningom gick hon även en manusförfattar-utbildning. En manusförfattare skriver manus till exempelvis filmer eller tv-serier. I sitt nya yrke fick Åsa jobba med sina två stora intressen – bild och text.

Under åtta år skrev hon på ett långfilmsmanus, men ingen ville göra film av hennes berättelse. Då skrev hon om manuset till en bok och flera bokförlag ville ge ut den. Boken fick heta ”Bryta om” och den kom ut 2007. Berättelsen handlar om 16-åriga Minna som försöker förändra sitt liv. Den blev en stor succé och nominerades till flera priser och vann Stora Läsarpriset. 

Skräck, spänning och böcker om Bruno

Åsa har skrivit många böcker sedan dess. Flera av hennes böcker är spännande och hon har även skrivit skräckhistorier tillsammans med författaren Andreas Palmaer. I böckerna ”2039” och ”Iskalla skuggor” har de samlat sina läskiga noveller. Åsa berättar att deras mål var att böckerna skulle bli ”så maximalt läskiga och bra som det bara gick.

För de yngre barnen har hon skrivit bokserien om Bruno som går på lågstadiet. Åsa skriver inte bara böcker utan också manus för tv, radio, teater och film.

Åsa är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, januari 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, Åsas egen hemsida: www.anderbergstrollo.se.

Visste du?

  • Åsa har varit mycket i Indien. ”Jag gillar platser där det känns att man är långt hemifrån. Allt är annorlunda där och det gör mig nyfiken”.

  • Förutom att arbeta som författare jobbar Åsa med att hjälpa andra författare utveckla sina texter.

  • Först ville Åsa hellre bli konstnär än författare. ”Jag tänkte att det skulle vara ensamt och tråkigt att vara författare, jag ville ha kollegor”.