Hoppa till innehållet

Åsa Asptjärn

Foto: Emil Malmborg
Foto: Emil Malmborg
  • Författare
Född:
1972 i Boden, Norrbotten.
Genre:
Humor, tonårsliv, vänskap, skola.
Mest känd för:
Bokserien om Emanuel Kent Sjögren.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Gå en skrivarkurs eller workshop där du kan läsa andras texter och låta andra läsa vad du har skrivit. Man lär sig supermycket av det. Man träffar också andra som delar ens intresse. Det är ett bra sätt att komma i gång.

Humor är viktigt för Åsa. Hon tycker att det är det bästa sättet att komma åt både det ljusa och det mörka i livet. Det märker man i hennes böcker – där finns både humor och allvar.

Åsa föddes i Boden, men flyttade till Skåne som femåring. Hon växte upp med en mamma som älskade att läsa. Åsa gillade också att läsa, framför allt roliga böcker och serier såsom "Asterix & Obelix". 

Ville skriva en ungdomsbok

Under hela sitt liv har hon jobbat med skrivande i olika former. Hon bland annat skrivit pjäser, humorföreställningar och roliga sketcher som hon har framfört i radio.

Tillsammans med Gertrud Larsson bildar hon också humorduon Åsa & Gertrud. De har jobbat mycket ihop, bland annat har de skrivit två julkalendrar för radion. "Månsaråttan" sändes i radio 2015 och "Spero" 2021.

När Åsa började fundera på att skriva en bok visste hon att hon ville skriva en ungdomsbok. Hon gick en skrivarkurs och där skrev hon det första kapitlet till en bok. Det blev till slut hennes första bok, "Konsten att ha sjukt låga förväntningar". Boken kom ut 2015 och den handlar om tonåringen Emanuel Kent Sjögrens liv.

Vardag och pinsamheter

Det har hittills blivit tre böcker i serien om Emanuel. Åsa har även skrivit för de yngre läsarna i boken "Wursten och veganen". Hennes böcker handlar om vardagliga saker, som att växa i från sin barndomskompis eller om pinsamheter i skolan.

Åsa säger själv att de läsupplevelser hon hade som barn och tonåring är de som har levt kvar starkast hos henne. När hon började drömma om att skriva en bok ville hon skriva en bok hon själv hade velat läsa när hon var 13 år.

Åsa är bosatt i Malmö. 

Text: Barnens bibliotek, oktober, 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • När Åsa var liten drömde hon om att få jobba i köttdisken på ICA. ”Det såg så mysigt ut att sleva upp köttfärs, slå in det i papper och sätta en etikett på."

  • En författare som har inspirerat henne är Sue Townsend. Hon har skrivit de roliga böckerna om tonåringen Adrian Mole.

  • Åsa tyckte om att få skriva fritt i skolan, men skrev nästan aldrig hemma. "Mest dagdrömde jag, det tror jag att jag har haft nytta av som författare”.