Hoppa till innehållet

Åsa Larsson

Åsa tittar in i kameran och ler brett.
Foto: Thron Ullberg
  • Författare
Född:
1966 i Uppsala, Uppland.
Genre:
Spänning, fantasy.
Mest känd för:
Bokserien PAX som hon gjort tillsammans med författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs. Läs. Läs. Skriv. Skriv. Skriv. Våga låta andra läsa det du skriver. Lär dig av hur de reagerar. Våga vara modig och personlig när du beskriver personer. Då känns de äkta.

Om du har läst bokserien PAX känner du kanske till Åsa Larsson. Hon är en av författarna som har skapat fantasyvärlden där två bröder kämpar mot monster och spöken.

Åsa är född i Uppsala men växte upp i Kiruna i norra Sverige. Hon hade inga syskon och fick hitta på saker som hon kunde göra själv. Det gjorde att hon skrev och ritade mycket redan som barn.

Skapade PAX tillsammans

När hon blev äldre flyttade hon tillbaka till Uppsala och utbildade sig till jurist. Under tiden som hon arbetade som jurist skrev hon på sin första deckare för vuxna. Den boken hette "Solstorm" och kom ut år 2003. Den blev en stor succé och hon fick pris för den. Åsa fortsatte att skriva fler böcker för vuxna och blev snabbt en av Sveriges mest kända deckarförfattare.

Så småningom tog Åsa steget till att börja skriva även för barn. Hon började samarbeta med forskaren och författaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson. Tillsammans skapade de fantasyserien PAX, en bokserie som handlar om bröderna Alrik och Viggo som kämpar mot olika monster som är hämtade från den nordiska mytologin.

Magi och vardag i Mariefred

Den första boken i PAX-serien heter "Nidstången" och den kommer ut år 2014. PAX är ett mäktigt fantasyäventyr med mycket magi och läskiga varelser, samtidigt som bröderna Alrik och Viggo lever vardagsliv i småstaden Mariefred.
På fyra år släpptes hela tio böcker i PAX-serien och de blev mycket framgångsrika. Böckerna är spännande, har häftiga illustrationer och korta kapitel, så att den som läser ska bli sugen på att läsa vidare.

Åsa har varit bosatt i Mariefred där böckerna utspelar sig, men bor numera i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen och Nationalencyklopedin.

Ordlista

Jurist = en person som jobbar med lagar och hur man använder dem
Mytologi = läran om olika gudar
Latin = ett gammalt språk som man pratade i länderna runt Medelhavet

Visste du?

  • Åsas främsta förebild är hennes egen mamma.

  • Namnet på bokserien PAX kommer från det latinska namnet på Mariefred. Mariefred heter orten där böckerna utspelar sig och Mariefred heter Pax Mariae på latin, vilket betyder Marias fred.

  • Det roligaste med att vara författare tycker Åsa är att man "lever på att fantisera och berätta”.