Hoppa till innehållet

Åsa Lind

Åsa har långt brunt hår, bruna glasögon och grå stickad tröja med stor brun halsduk runt halsen.
Foto: Ewa Stackelberg
  • Författare
Född:
1958 i Karbäcken, Ångermanland.
Genre:
Vänner, spännande, bilderböcker.
Mest känd för:
Böckerna om Sandvargen.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Samla idéer - det brukar jag göra. Varje gång jag får en idé så skriver jag ner det på en lapp och lägger det i en stor låda. Om man någon gång får slut på idéer kan man titta på en lapp i lådan. Hitta skrivkompisar, byt texter med varandra och läs dina berättelser högt. För när man läser sin text högt händer det något.

En av Åsas favoritböcker när hon var barn handlade om en liten blå säl. Nu har hon själv skrivit om en karaktär som blivit mångas favorit – Sandvargen.

Åsa växte upp i byn Karbäcken i Ångermanland. Att läsa var det bästa hon visste, hon tyckte att det var som att kliva in i olika världar. I skolan gillade hon skrivuppgifterna och hon tyckte mycket om att fantisera. ”Det bästa med att gå och lägga sig var att man fick vara alldeles i fred med att hitta på berättelser”, säger hon.

Skrev sagor för radion

När Åsa blev äldre fick hon nytta av att kunna hitta på berättelser. Hon fick ett jobb som innebar att hon skrev berättelser för barnradion. Det blev många sagor för radion och Åsa beskriver det som sin ”författarskola”.

Hennes allra första bok kom ut 1995 och hette "Troll-Tula och Nisse". Mest känd är Åsa för sina böcker om Sandvargen, den första kom ut 2002. Idén till "Sandvargen" kom när Åsa och hennes dotter skulle ta bilen hem från stranden på Mallorca. Hennes dotter ville inte kliva in i baksätet därför att det var ”en sandvarg i bilen”. Åsa beskriver det som att från den stunden fanns karaktären och hon visste plötsligt allt om den!

Sandvargen och Zackarina blev en succé

"Sandvargen" blev en stor succé och boken översattes till 20 olika språk. Åsa fick även priset Nils Holgerson-plaketten för den. I dag har det kommit ytterligare två böcker om Sandvargen och Zackarina, som träffas på stranden och filosoferar över allt möjligt.

Åsa har också skrivit bilderböcker, faktaböcker och deckare för barn. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Åsa har bott på många olika ställen. Hon har bland annat bott i Turkiet och i Portugal och på en liten ö utanför Åland.

  • Hon har jobbat som både journalist, på restaurang, som lärare och brevbärare och dessutom har hon arbetat med att plantera granskog!

  • En viktig bokupplevelse för Åsa är böckerna om Mumintrollen. ”Det var ett stort möte när jag som åttaåring läste 'Trollkarlens hatt'. Det var så verkligt och jag blev ledsen när jag förstod att jag aldrig skulle få ett sådant moln som de åkte runt på i boken”, berättar hon.