Hoppa till innehållet

Barbro Lindgren

Närbild på Barbro som ler mjukt in i kameran. Hon har grått hår, glasögon och stor orangemönstrad halsduk.
Foto: Thron Ullberg
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1937 i Bromma utanför Stockholm, Södermanland.
Genre:
Poesi, roligt, bilderböcker.
Mest känd för:
Böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang och småbarnsböckerna om Max och "Den vilda bebin".

Barbro Lindgren har skapat många kända barnbokskaraktärer. Du kanske känner till Den vilda bebin, Max eller Loranga? Många gånger är hennes figurer hämtade från verkligheten och ibland från hennes egen familj.

När Barbro Lindgren var ung gick hon på flera konstskolor, bland annat på Konstfack i Stockholm. Men det blev skrivandet hon skulle ägna den mesta tiden åt.

År 1965 var Barbro 28 år och då kom hennes första barnbok. Den hette "Mattias sommar" och hon hade både skrivit och tecknat bilderna i den.

En älskad barnboksklassiker

Barbro fortsatte att skriva och 1969 släpptes en av hennes mest kända böcker, "Loranga, Masarin och Dartanjang". Den lite galna berättelsen om pappa Loranga som inte vill jobba, snurriga farfar Dartanjang och sonen Masarin blev en älskad barnboksklassiker.

Det har blivit många böcker efter det, Barbro har släppt minst en bok per år. Hon är mest känd för sina barnböcker, många känner nog igen hennes småbarnsböcker om Max eller bilderböckerna om grisen Benny. Men hon även skrivit många böcker för vuxna och en hel del dikter.

En serie böcker som älskas av både unga och vuxna är hennes självbiografiska böcker, alltså berättelser som handlar om henne själv när hon var barn och tonåring. Den första boken som hon skrev om sin barndom hette "Jättehemligt" och kom ut 1971.

Sönerna inspirerade henne

I Barbros böcker kan man stöta på en del fantasifulla historier och udda personer, men hon säger själv att hon har hämtat allt från verkligheten. Bland annat var hennes man förebilden för Loranga och hennes båda söner har gett inspiration till Masarin.

Hon använder ett enkelt språk när hon skriver, det gör att många kan läsa och uppskatta hennes böcker.

Flera av Barbros böcker har blivit film eller teater och till och med opera. Idag har Barbro slutat skriva barnböcker och skriver endast för vuxna. Hon har fått många priser, bland annat ALMA-priset år 2014. Det är världens största barn- och ungdomslitteraturpris som delas ut till minnet av Astrid Lindgren.

Sedan många år tillbaka bor hon i byn Glömminge på Öland.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Barbro har gjort 100 böcker och är översatt till cirka 30 olika språk.

  • Lorangas mössa egentligen är en huva som man värmer en tekanna med.

  • Barbro har skrivit en pekbok om Max för vuxna. Den heter "Titta Max grav!"

  • Barbros två söner, Mathias och Andreas, skapar musik för barn under namnet Bröderna Lindgren. De har bland annat gjort musiken till barnprogrammet "Höjdarna" och spelat med många stora artister.