Hoppa till innehållet

Bengt-Erik Engholm

Bengt-Erik har på sig en ljus linnekostym och ljusblå skjorta. Han har grått kort hår och bruna glasögon.
Foto: Ida Halling
  • Författare
Född:
1959 i Kölsillre, Medelpad.
Genre:
Fakta.
Mest känd för:
Sina många faktaböcker som "Riktiga vikingar", "Från apa till Sapiens: mänsklighetens historia", "Fakirer" och många fler.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Samla på idéer, personer, situationer och andras berättelser. Ju mer du samlar på dig desto bättre chans har du att få ihop en bra historia. Det som inte passar in i en berättelse sparar du bara till en annan. Läs det du skrivit högt för dig själv för då märker du när det funkar och när det hakar upp sig.

Att läsa böcker är bland det bästa Bengt-Erik vet. Själv lockar han barn och unga till läsning med både roliga faktaböcker och spännande ungdomsromaner.

Bengt-Erik är från den lilla byn Kölsillre i Medelpad. Där växte han upp tillsammans med sin storasyster och hans föräldrar som hade en mataffär. När han gick på lågstadiet var de bara fem stycken i hans klass, på mellanstadiet var de fyra elever i klassen. Han gillade både att rita och att sporta när han var liten.

Började skriva dikter

När Bengt-Erik var strax över 20 år gick han på en konstskola. Där började han skriva dikter. Han gick flera olika utbildningar i att skriva och började skriva på en bok, För mina ögon. Det var en bok för vuxna och han fick den utgiven 1989. Efter det försökte Bengt-Erik skriva en till bok, men det var svårt.

Han började fundera på att skriva för barn i stället och 2007 kom hans första två barnböcker, "Simons högsta önskan" och "Kameleontpojken". Det har blivit många böcker för barn sedan dess, Bengt-Erik har skrivit både bilderböcker, kapitelböcker och böcker för ungdomar.

Känd för sina faktaböcker

Mest känd är han för sina faktaböcker. Tillsammans med illustratören Jojo Falk har han släppt en rad böcker om allt från fladdermöss till snor och löss. I samarbete med illustratören Jonna Björnstjerna har Bengt-Erik gjort två uppmärksammade faktaböcker. "Riktiga vikingar" berättar på ett roligt sätt om vikingatiden och boken "Från apa till Sapiens" handlar om mänsklighetens historia.

Förutom att skriva böcker arbetar Bengt-Erik som personlig assistent, översätter tecknade filmer och utbildar andra i att skriva. Han är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2014, Bengt-Eriks egen hemsida: www.bengterikengholm.se.

Visste du?

  • När Bengt-Erik var liten gillade han att rita och göra bilder. Ibland tänkte han att han ville bli konstnär... eller fotbollsspelare.

  • Bengt-Erik föddes i en taxi! ”Jag kommer från en liten by. Det var långt till närmsta sjukhus och jag hade väldigt bråttom att komma ut", berättar han.

  • Hans favoritplats är hans hus vid Holmsjön i Medelpad.

  • Bengt-Eriks favoritgodis är choklad och lakrits.