Hoppa till innehållet

Camilla Dahlson

Camilla har långt brunt hår och glasögon. Hon har på sig vit blus och kavaj.
Foto: Eva Lindblad
  • Författare
Född:
1973 i Boxholm, Östergötland.
Genre:
Vänner, familj, sport.
Mest känd för:
"Är det bara jag som bryr mig?" och bokserien "Innebandystjärnor".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ge inte upp!

Camilla skriver om ämnen som många kan känna igen sig i. Hennes böcker handlar om allt från skola och vardag, till kompisar och om att vilja passa in.

När Camilla var barn gillade hon att hitta på egna berättelser. Hon häftade ihop papper och målade och skrev ihop egna små böcker. Läsning var ett annat stort intresse och hon skrev listor över vilka böcker hon hade läst.

Drömde om att ge ut en bok

När hon blev vuxen arbetade hon både som journalist och som ekonom. Men drömmen om att få skriva och ge ut en bok fanns alltid där. Under flera år skrev hon olika berättelser som hon skickade in till bokförlag, men fick nej.

Till slut hörde ett bokförlag av sig. De undrade om hon kunde skriva om en av sina berättelser så att den passade för barn som håller på att lära sig läsa. Camilla ändrade svåra ord och kortade ner meningar i berättelsen. Nu ville bokförlaget ge ut boken! Den hette "Jag vill också dansa" och kom ut 2013.

Mammans sjukdom blev en berättelse

Idag är Camilla författare på heltid och hon skriver böcker för både barn och vuxna. Hon hittar idéer till sina böcker lite överallt. Böckerna "Innebandystjärnor" skrev hon efter att ha hört någon prata om mobbing i ett omklädningsrum. När Camillas egen mamma fick bröstcancer fick hon idén att skriva barnboken "Min skalliga mamma".

När hon inte skriver gör hon författarbesök på skolor och bibliotek. Hon är bosatt i Bankeryd i Småland.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022.

Visste du?

  • Camilla skriver böcker för både barn och vuxna. ”När man skriver för barn måste berättelsen komma i gång direkt innan de lägger ifrån sig boken”.

  • Camilla blev superglad när hon fick veta att hon skulle få ge ut sin första bok. ”Jag satt på jobbet och ville springa ut i korridoren och hjula!”, berättar hon.

  • På fritiden gillar Camilla att läsa, vara ute i naturen, gå på museum och att träna.