Hoppa till innehållet

Camilla Jönsson

Camilla står utomhus och ler in i kameran. Hon har brunt hår uppsatt i en tofs.
Foto: Malin Entig
  • Författare
Född:
1978.
Genre:
Läskigt, hästar, kärlek.
Mest känd för:
"Svart vatten" och "Snöängeln".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ha roligt! Har du tråkigt när du skriver kommer det att märkas. Jag skriver bara om sånt som jag själv vill läsa om. Men du behöver skriva mycket och ofta. Det går inte att bli bra på att skriva utan att faktiskt skriva.

Först tänkte hon bli veterinär, men sedan tog skrivandet över. Idag skriver Camilla egna böcker och hon lär också andra att skriva.

Camilla växte upp i en by på Österlen i Skåne. När hon var barn tillverkade hon egna små böcker med text och bild, men hon drömde egentligen inte om att bli författare. Först var hon inriktad på att bli konstnär, sedan ville hon bli veterinär.

Tar upp svåra ämnen

Efter gymnasiet förstod Camilla att det kanske ändå var skrivandet hon skulle ägna sig åt. Hon har gått på två olika skrivarutbildningar, en skrivarkurs och en författarutbildning på universitetet i Lund. Camilla är även utbildad skrivpedagog, det är en lärare som utbildar andra i att skriva.

Hennes första ungdomsbok kom ut 2013 och hette "Det går bara inte!". Camilla har skrivit många böcker sedan dess, både för barn och tonåringar. Hon skriver många rysare och skräckböcker, men i hennes ungdomsböcker tar hon ofta upp svåra ämnen som hon berättar om på ett enkelt sätt.

Hämtat från sin egen barndom

En av hennes mest kända rysare är bokserien som inleds med boken "Svart vatten". Det är läskiga spökhistorier om kompisarna Noel och Agnes, men det handlar också om vänskap och ensamhet. När Camilla skrev serien hämtade hon mycket från sin egen barndom. Platserna liknar byn där hon växte upp och sagorna och sägnerna i boken har Camilla hört när hon var liten.

Camilla har även skrivit en bokserie som utspelar sig i stallet. I den första boken "Det enda som hjälper" får läsaren träffa Lina. Hon har många problem, men hittar ro i stallet och hos hästarna.

Camilla bor i Halmstad.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget B Wahlströms, Camillas hemsida: www.camillajoensson.wordpress.com.

Visste du?

  • Camilla känner igen sig i sin egen bokkaraktär Agnes, som finns med i bland annat "Svart vatten" och "Snöängeln". ”Precis som Agnes trivdes jag bäst för mig själv och ville helst bara läsa på sommarloven. Precis som Agnes tycker jag inte om att bada eller sola”, säger Camilla.

  • Camilla tycker om djur. Hon hjälper till på ett katthem för hemlösa katter.

  • Camilla samlar på modellhästar. Hon gillar även riktiga hästar och rider på ridskola en gång i veckan.