Hoppa till innehållet

Catarina Kruusval

Catarina Kruusval tittar in i kameran. Hon har ljusgrått kort hår, glasögon och en rutig sjal runt halsen.
Foto: Christer Ehrling
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1951 i Halmstad, Halland.
Genre:
Roligt, vänner, sagor och visor.
Mest känd för:
Bilderböckerna om Ellen, Olle och Fia.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skaffa dig god självdisciplin och ge aldrig upp. Text- och bildarbete är inte alltid roligt. Lär dig också att stå ut med bilder och texter som känns dåliga, man kan inte vara nöjd med allt. Rätt som det är dyker det upp något som känns riktigt bra!

Även de allra yngsta barnen kan känna igen Catarinas böcker. Hon har nämligen skapat många pekböcker, men allra mest känd är hon för sina barnboksfigurer Ellen, Olle och Fia.

Även de allra yngsta barnen kan känna igen Catarinas böcker. Hon har nämligen skapat många pekböcker, men allra mest känd är hon för sina barnboksfigurer Ellen, Olle och Fia.

Catarina växte upp i Göteborg. När hon var nio år flyttade hon och hennes familj till förorten Kortedala. Då var stadsdelen helt nybyggd och hon beskriver det som fantastiskt att växa upp där. På den tiden fanns det varken förskola eller fritids. Efter skolan hittade man på vad man ville och Catarina gillade bland annat att leka i skogen. 

Debuterade med mörkrädda Egon

När hon blev äldre utbildade hon sig på en konst- och designskola. Där gjorde hon sin första bilderbok, men hon försökte inte att få den utgiven. Flera år senare, 1991, kom hennes första bok ut i tryck. Bilderboken hette Sagan om Egon och handlade om den mörkrädda gubben Egon.

Sedan dess har Catarina jobbat som barnboksförfattare och illustratör. Det har blivit cirka 60 bilderböcker, pekböcker, visböcker och en del kapitelböcker

Viktigt att vara öppen

Sin inspiration har hon hämtat från alla möjliga ställen. Sin familj, naturen och sin vardag. Det är viktigt att vara öppen för inspiration, den kommer ofta när man får en stund för sig själv, säger hon. Därför har Catarina alltid varit noga med att få vara ensam då och då.

I dag gör hon inte några illustrationer längre. När hon blev äldre fick hon problem med sina ögon och kan inte arbeta med bild på samma sätt som innan. Men hon fortsätter att skriva, både poesi och berättelser.

Catarina är bosatt i sin barndomsstad Göteborg. 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Catarinas favorit bland sina figurer är Egon. ”Egon var en gubbe som jag antagligen tyckte mer om än jag förstod, han var väl en sorts jag”, säger hon.

  • När hon var liten skrev och ritade Catarina nästan inte alls. ”Jag var en äventyrare som drog i väg ut och hittade på saker”.

  • Catarinas favoritbok som barn hette "Alla barns sagor". Men egentligen var det inte främst bilderna eller sagorna som lockade. Det bästa var att hon fick en fin stund tillsammans med sin pappa som satt nära och läste högt för henne.