Hoppa till innehållet

Cecilia Lidbeck

Foto: Privat
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1962 i Lund, Skåne.
Genre:
Familj, vänner, spännande.
Mest känd för:
"H som i Harriet" och "Familjen".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs! Skriv! Du lär dig mycket av att se hur andra har gjort. Och ju mer du skriver, desto bättre blir du.

Det finns både spänning, allvar och humor i Cecilias böcker. Hon har alltid älskat att skriva och tycker att det bästa som finns är att hitta på egna personer och världar.

Cecilia tyckte om att läsa och skriva redan som barn. Hon läste bland annat böcker av Astrid Lindgren, Gunnel Linde och Maria Gripe. Det inspirerade henne att skriva egna berättelser och skapa egna tidningar.

Vann en tävling

Intresset för att skriva höll i sig och hon utbildade sig till journalist. Cecilia jobbade sedan både på tidning och på bokförlag. När hon själv fick barn började hon fundera på att skriva en barnbok. Hon skickade in ett av sina manus till en bilderbokstävling och vann. Det blev Cecilias första bok "Sagan om lilla Mi" som kom ut 1997.

Idag har Cecilia skrivit över 25 böcker för barn och unga. Cecilia skriver både spännande och kusliga böcker och berättelser om vänskap och familj. Hon har bland annat skrivit böckerna om elvaåriga Karolin som skriver dagbok om sitt liv. Hon har även skrivit böckerna om åttaåriga Freddy som kan förvandla sig till superhjälten Fantastiska F.

Spånar idéer på soffan

När det är dags att skriva en ny bok lägger sig Cecilia ofta på soffan med en penna och ett anteckningsblock. Sedan spånar hon tills hon hittar en idé som känns helt rätt. Hon hämtar sin inspiration från bland annat filmer, tidningsartiklar och sådant hon har läst och hört.

Förutom att vara författare arbetar Cecilia som boendestödjare. Det innebär att hon jobbar med att hjälpa och stötta personer som inte mår bra. Hon är bosatt i Malmö.

Text: Barnens bibliotek, februari 2024.

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, intervju med Barnens bibliotek år 2020, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Fantastiska F är en superhjälte som Cecilia har skapat. Själv tycker hon att det finns superhjältar överallt: ”De verkliga superhjältarna är människor som vem som helst. Människor som vågar säga ifrån, som ställer upp för andra och vågar agera när något är fel”, säger hon.

  • Cecilia började läsa redan som fyraåring. När hon var fem år skrev hon sin första dikt!

  • En av Cecilias favoritkaraktärer i sina egna böcker är Otto i "Barnhemmet". ”Han har haft det så svårt, men är så förtjusande fantasifull och fin”, säger hon.