Hoppa till innehållet

Christina Lindström

Christina står utomhus framför ett rosa körsbärsträd. Hon har glasögon, ljust hår uppsatt i tofs, svarta kläder förutom en ljusrosa sjal.
Foto: Jenny Blad
  • Författare
Född:
1972 i Umeå, Västerbotten.
Genre:
Vänner, kärlek, roligt.
Mest känd för:
"Jack", "Välj mig" och "Totalt bortglömd".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket! Alla sorters texter, skönlitteratur, tidningar - allt.

Hugo, Jack och Silje finns alla med i Christinas böcker. Hon hämtar många gånger inspiration från skolvärlden där hon själv jobbar som lärare.

Christina började skriva redan i tonåren. Då skrev hon bland annat noveller i ungdomstidningen Frida och artiklar i lokaltidningen.

Ville locka till läsning

När hon blev äldre utbildade hon sig till lärare. I sitt jobb som gymnasielärare mötte hon många elever som inte läste böcker. Hon började fundera på att skriva en bok som skulle intressera dem för läsning. Resultatet blev boken "Hälsningar från havets botten" som kom ut 2015. Många tyckte om boken och sedan dess har Christina fortsatt att skriva böcker.

Två andra omskrivna ungdomsböcker som Christina har skrivit är "Jack" och "Finns det björkar i Sarajevo?". Boken "Jack" kom 2016 och är en kärlekshistoria mellan Jack och Freja. "Finns det björkar i Sarajevo?" handlar om vänskap och den boken fick pris som Årets bästa ljudbok 2018.

Eleverna och sönerna inspirerar

I sina böcker blandar Christina humor med allvar. Huvudpersonerna i böckerna har ofta många olika sidor, något som gör dem intressanta. Hon har även skrivit böcker som riktar sig till yngre barn. Bland annat har hon skrivit en bokserie om tioåriga Hilda och hennes kompisgäng. Bokserien om den klurige killen Leo passar den som precis har börjat läsa själv.

Christina jobbar fortfarande som lärare på deltid och skriver böcker resten av tiden. Hon hämtar mycket inspiration till sina böcker från skolvärlden och de elever hon möter där och från sina egna söner.

Hon bor med sin man och sina två barn i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget B Wahlströms.

Visste du?

  • När Christina skrev "Jack" bad hon om hjälp från sina gymnasielever. De läste manuset och gav tips kring hur språket i boken skulle vara.

  • New York är den plats hon helst reser till.

  • Christinas favoritdjur är hund.

  • Christina gillar alla djur, men var allergisk som liten? När hon blev vuxen försvann hennes allergi och då kunde hon äntligen gå på ridskola.