Hoppa till innehållet

Dan Höjer

Dan ler in i kameran. Han har grått hår och grön stickad tröja.
Foto: Lotta Höjer
  • Författare
Född:
1964 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Fakta, deckare, roligt.
Mest känd för:
Bokserien "Cirkusdeckarna" som finns i över 20 delar.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv dåligt! Med skriva dåligt menar jag mest: ut med hela historien, sitt inte och fundera så mycket. Ljuga går också bra! Och du får sno från andra! Om jag läser något jag gillar så tänker jag ”varför är just den här boken bra”, och så försöker jag sno den författarens sätt att skriva.

Få har skrivit om så många olika saker som Dan Höjer. Han har skrivit om allt från spöken och sport, till snoppen och kyssar. Men mest känd är han nog för sina deckarserier.

Dan växte upp i Nacka med två äldre bröder och föräldrar som var lärare. När han var liten tyckte han mycket om sport och drömde om att bli fotbollsproffs eller idrottslärare. Men när en lärare i skolan tyckte att Dan skrev så bra att han borde bli journalist, så kom Dan på andra tankar.

Arbetade på Kamratposten

Dan arbetade som journalist i 20 år. I sex av de 20 åren arbetade han på barntidningen Kamratposten, KP. När ett bokförlag fick se en artikel om spöken som Dan skrivit i KP kontaktade de honom. De ville att han skulle skriva en bok om spökplatser. Det blev Dans första bok som kom ut 1994 som hette "Svenska Spökguiden".

Dan har skrivit många faktaböcker, bland annat om spöken, sport, kroppen, monster och olika sakers historia. Han har skrivit flera bokserier, mest känd är "Cirkusdeckarna". Tillsammans med sin fru, Lotta, har han skrivit flera böcker. Bland annat om Strumpmannen, en kille som blir en superhjälte när han tar på sig ett par gamla strumpor.

”Ta inte böcker på superallvar”

Det är ofta humor i Dans böcker och många av dem är roligt illustrerade. När Dan gör författarbesök på skolor vill han förmedla att man inte behöver ta böcker på ett sådant superallvar. "Elever får höra hela tiden hur viktigt det är att de läser, jag vill visa att det är kul att läsa och lätt att skriva", säger han. 

Dan bor i Sundbyberg utanför Stockholm med sin familj.

Text: Barnens bibliotek, juni 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2017, bokförlaget Rabén & Sjögren, Dan Höjers egna hemsida www.danhojer.se.

Visste du?

  • Dan är rädd för spöken! Detta trots att han själv har skrivit väldigt många spökhistorier.

  • När Dan jobbade som journalist fick han intervjua både kronprinsessan Viktoria och Astrid Lindgren.

  • Dan hejar på Hammarby - både i fotboll, bandy och handboll.

Bokomslag till Dan Höjer och Stina Lövkvists bokserie "Cirkusdeckarna".

Lär känna bokfigurerna Katinka och Kaspar

De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är Dan Höjers bokfigurer tvillingarna Kaspar och Katinka. Men Kaspar och Katinka gillar också mysterier.