Hoppa till innehållet

Ebba Hyltmark

Ebba Hyltmark står utomhus med brun mockajacka och gul tröja.
Foto: Anna Alexander Olsson
  • Författare
Född:
2001 i Helsingborg, Skåne.
Genre:
Kärlek, vänskap, tonårsliv, skola.
Mest känd för:
"Allt suger och det är ingens fel" och "Jag kan nästan känna solen".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Ha kul! Var inte rädd! Många jag pratar med säger att de aldrig hade vågat skicka in något de skrivit, och till det säger jag: vad har du att förlora? Var tålmodig, modig och stolt. Man är aldrig för ung eller för gammal, det är bara att göra det!

Ebba debuterade som författare redan som sjuttonåring. Hon skriver om livet som tonåring - om allt från kärlek och vänskap, till oro och svek.

Ebba växte upp i Landskrona i Skåne. Hon beskriver sig själv som ett fantasifullt barn som gillade att hitta på historier. Hon tyckte också om att höra andras berättelser.

Skolprojektet blev en bok

När Ebba gick i skolan hade de ett projekt där eleverna skulle skriva en bok. Det var det roligaste hon någonsin gjort och idén att skriva en bok ”på riktigt” föddes. När Ebba var femton år hade hon skrivit grunden till sin första bok.

Hon skickade manuset till flera bokförlag och fick många nej. Till slut sa ett bokförlag ja och boken "Alla suger och det är ingens fel", kom ut 2018. Ett år senare kom Ebbas nästa bok, "Jag kan nästan känna solen". Det har kommit ytterligare ett par böcker från henne sedan dess.

Ser skrivandet som en hobby

Hennes berättelser handlar ofta om livet på högstadiet och gymnasiet. Det kan handla om kärlek, vänskap och allt som händer i livet när man går från att vara barn till ung vuxen. Precis som andra författare inspireras Ebba av sin omgivning, men händelserna i böcker är påhittade. Däremot kan känslorna som karaktärerna i böckerna upplever vara riktiga. ”Den första kärleken, svek och tryggheten hos en bästa vän eller ett syskon är alla saker som jag själv känt”, säger Ebba.

Ebba har inga planer på att bli författare på heltid. Hon ser skrivandet som en hobby och vill gärna behålla det så.

För tillfället är Ebba bosatt i Jönköping där hon studerar på universitetet.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Brombergs förlag.

Visste du?

  • Ebbas kärlek till att skriva föddes redan när hon var barn. ”Jag märkte snabbt att när jag berättade historier med munnen så sa folk att det var fult att ljuga, men när jag berättade dem med ord på papper så blev de bara historier”, säger hon.

  • På sin fritid gillar Ebba att lyssna på både musik och på ljudböcker. Hon tycker också om att se på film. Hennes favoritfilm heter Breakfast at Tiffany´s, en film från 60-talet med Audrey Hepburn i huvudrollen.

  • Ebba hittar mycket av sin inspiration genom att härma andras berättelser.